Interview

“De American Dream? Die heb ik nooit gehad”

Andrew Sylveste danste voor Hans Klok

Leestijd: < 1 min

Andrew Sylveste (29) was danser en magic-assistant van Hans Klok's show in Las Vegas. Nu is hij na een halfjaar weer terug in Nederland en blikken we samen terug op zijn avontuur. 

Andrew werkte in het verleden vaker voor Hans Klok tijdens diens Nederlandse en Europese shows. Aan het einde van een van die shows kwam Hans naar Andrew toe om hem een contract aan te bieden in Las Vegas als dansaanvoerder voor zijn show Magic at the Castle. Daarmee zou Andrew nauw samenwerken met choreografe Gail Davies. “Er was eigenlijk helemaal geen budget”, vertelt Andrew als ik hem een half jaar later ontmoet. “Maar Hans wilde me gewoon heel graag in zijn show hebben omdat hij mijn werk zo goed vond. Ik vond het een eer dat hij mij vroeg en kon daar geen nee op zeggen.”

De danser werd 30 jaar geleden geboren op Sint-Maarten. Zijn moeder, Cubaanse achtergrond, was voor een vakantie op Sint-Maarten en werd verliefd op zijn Haïtiaanse vader. “Ik was een oeps-baby, maar dertig jaar later zijn ze nog steeds samen.” Al heel erg jong begon Andrew te dansen. “Toen ik elf jaar oud was. Ik moest na school altijd op een vriendinnetje wachten die naar balletles ging. Op een gegeven moment ging ik mee en merkte ik dat het dansen écht iets voor mij was.”

Moeilijke periode 
Dat was voor zijn ouders niet altijd makkelijk, hun enige zoon op balletles. “Het duurde een jaar voordat ik durfde te vertellen dat ik op balletles zat. Voor mijn ouders werd het een probleem toen ik het serieus nam op mijn zestiende en besloot dat ik danser wilde worden.” Het gezin waarin Andrew opgroeit is traditioneel, ze wilden het liefst dat hij ‘gewoon’ een vrouw trouwt en kinderen krijgt. Dat hij als de man des huizes het geld zou verdienen. Bovendien was dansen geen 'echte' baan. “Ik vertelde in dezelfde periode tegen mijn ouders dat ik gay ben. Ik ging toen vaak naar de kerk. Veel dorpsbewoners dachten dat ik de nieuwe priester zou worden. Toen heb ik God vaak gevraagd of ik normaal kon worden. Of hij me hetero kon maken. Die periode vond ik destijds heel erg moeilijk, maar nu kan ik het van een afstand bekijken. Ik begrijp mijn ouders nu ook beter. Zij leven in een totaal andere wereld. Ze deden hun best mij een goed leven te geven.”

Andrew ging al jong trainen in New York, maar door een blessure in 2010 bleef hij op Sint-Maarten. Uiteindelijk kwam hij in 2013 naar Nederland. “Ik was hier samen met mijn ex op vakantie. Toen ik het centraal station uit liep, voelde het als thuiskomen. In het vliegtuig terug naar huis maakte ik het uit met mijn vriend en een paar maanden later woonde ik in Amsterdam.” Andrew gaat er studeren aan de Hogeschool van Amsterdam, maar na twee jaar pakt hij het dansen op en wordt dansleraar. 

American Dream 
En toen Las Vegas dus. Maar of die 'American Dream' nu echt als een droom eindigde? “Ik was daar niet gelukkig. In Las Vegas ben ik mezelf heel erg tegengekomen. Hier in Amsterdam had ik een hechte groep vrienden en een vriend, dat had ik natuurlijk allemaal niet in Las Vegas. Ik dacht dat ik een showboy wilde worden, maar het viel een beetje tegen. Ik ben geboren op een klein eiland en opeens stond ik tussen al het showgeweld in Las Vegas. Alles draait daar om geld en je moet twee, soms drie shows per dag doen. Iedereen zei tegen mij dat ik het getroffen had, maar zelf had ik dat gevoel helemaal niet. Ik zat daar eenzaam en verdrietig in mijn prachtige appartement. Ik miste iedereen in Nederland”

“Hans was de eerste die zei dat ik niet hoefde te blijven”

Maar hij gaf niet op. Ook al gaf Hans Klok direct aan dat hij mocht gaan als hij zich niet prettig voelde. “Hij was de eerste die tegen mij zei dat ik het moest zeggen als ik niet gelukkig was en dat ik niet hoefde te blijven. Dat was onwijs lief.” Hij besloot meer in het moment te leven en eens naar zichzelf te luisteren. “Leren accepteren dat wat je hebt goed is, dat je daarvan moet genieten. Op een gegeven moment kreeg ik meer de ruimte mijn eigen pad te bewandelen, zodat ik meer van mijn leven in Las Vegas kon genieten. In plaats van bezig zijn met wat ik in Nederland allemaal miste. Ik heb daardoor een fantastische tijd gehad in Las Vegas. Ik ben er erg dankbaar voor dat ik voor volle zalen op de Las Vegas Strip heb mogen optreden.”

Uiteindelijk bleef Andrew zes maanden in Las Vegas. “Ik denk niet dat veel mensen het doorhadden dat ik soms niet lekker in mijn vel zat, want ik kan goed een pokerface opzetten. Het was niet altijd makkelijk, maar ik ben blij dat ik het heb afgemaakt. Die 'American Dream' heb ik nooit gehad. Die is denk ik ook best wel onrealistisch. Het leven dat ik hier heb is zoveel gezonder en beter. Rijker misschien zelfs. In Amerika is iedereen achter die droom aan het rennen, hier leven mensen veel meer in het moment. In Europa zijn mensen meer authentiek. Ze leven minder achter een scherm, zijn eerlijker en dat past meer bij mij.”

En nu? “Terug naar Las Vegas ga ik niet meer, dat weet ik zeker. Ik hou van de partyscene. Ik wil graag nieuwe ideeën voor gayfeesten bedenken. Ik ben ook audities aan het doen voor musicals en we gaan gewoon lekker door. Ik ben klaar voor leuke en nieuwe ervaringen!”

Wil je meer zien van Andrew? Je kunt hem volgen op

Fotografie: Daniel Nicoletti

Powered by Labrador CMS