Amsterdam heeft er een nieuw queer feest bij

Organisator Peter van Vught doet nu al geen oog meer dicht

23 januari 2020, Roel Janssen, 4 minuten

Sweetie Darling is het nieuwste feest van dj en event organisator Peter van Vught. Dit weekend organiseert hij het voor de eerste keer in de nieuwe Amsterdamse club Lovelee. 

Peter! Wat kunnen we verwachten van Sweetie Darling?
“Ik draai inmiddels alweer een tijdje mee in het nachtleven, maar wilde heel graag met een nieuw concept komen. Iets waarmee ik iets bij kan dragen aan onze gemeenschap. Iedereen doet dat op zijn eigen manier; de een staat letterlijk en figuurlijk op de barricade met spandoeken, de ander doet dat door events te organiseren en gelijkgestemden met elkaar in contact te brengen. Ik merk dat er veel wordt gediscrimineerd binnen onze community. Teksten als ‘no fats, no femmes, no blacks’ op datingapps vind ik vreselijk. Dat kan echt niet meer. We moeten elkaar meer respecteren. Er is niets mis mee om je vrouwelijke of mannelijke kant te ontdekken en daarmee te experimenteren. Als je maar jezelf kunt zijn. Daar is het nachtleven een mooie plek voor.”

“Porn-icon François Sagat host het feest – en nee, hij gaat geen seksshow geven"

Je hebt Sweetie Darling vaker georganiseerd, toch?
“Klopt, dat waren twee proefedities afgelopen zomer op Sziget en Elrow festival. Ik had een eigen ‘Sweetie Darling’-stage om het concept te testen. Dat beviel goed, dus we gieten het nu over in een clubnacht.”

Wat was de reactie van je publiek daar? Sziget is in Hongarije, niet bepaald een progressieve plek wat homorechten betreft. Reclamespotjes met gays worden verboden en ze stapten uit het Songfestival omdat dat ‘te gay’ zou zijn.
“Dat is zeker waar, maar Sziget is een heel erg open-minded festival. Dat is zeker geen afspiegeling van de rest van de stad. Voor mij was het een van de mooiste festivals waar ik ooit ben geweest. Het is op een eiland en er is zoveel oog voor detail, echt een aanrader.”

poster Sweetie Darling

Is er ruimte voor meer gayfeesten in Amsterdam?
“Er is altijd meer plek voor gayfeesten. Het is alleen altijd weer afwachten of iets een succes zal worden of niet. Ik slaap nu al slecht en heb nachtmerries dat er niemand gaat komen. Het is elke keer weer een bevalling van een nieuw kind.”

Hoe vaak gaan jullie dit organiseren en hoe zien toekomstige versies eruit?
“Sweetie Darling organiseer ik elke twee maanden. Ik wissel dat af met het queer feest Va Va Boom van mijn vriendin Amber Vineyard. Er is dus elke vierde zaterdag van de maand een queer clubnacht in Lovelee. Ik hoop dat iedereen uit de LHBTQ-gemeenschap het feest weet te vinden.”

Wie komen er zaterdag allemaal draaien en performen?
“In de grote zaal wordt de sound volledig house en draai ik zelf samen met de Amsterdamse dj Gian Battista en vaste resident Monsieur Aldi, een nieuw gezicht in de scene. Hij was een tijdje gestopt, maar ging met Beyoncé mee op tour om tijdens haar voorprogramma te draaien. De tweede zaal wordt een popzaal met dj’s Plee Boy en Absoluut. Porn-icon François Sagat host het feest. Voor mij is hij dé belichaming van iemand die zowel heel vrouwelijk als mannelijk is. En nee, hij gaat geen seksshow geven. Verder is er een diverse groep aan hosts die allemaal hun eigen steentje bijdragen aan de avond, zoals Loena Maas, Love Masisi, Envy Peru en Lan Havok.”

"Uitgaan moet een vorm van ontspanning zijn waarbij je jezelf kunt laten gaan"

Zijn safe spaces nog hard nodig?
“Ik vind dat uitgaan een vorm van ontspanning moet zijn waar je jezelf kunt laten gaan. Als je een bepaalde achtergrond hebt of een bepaald soort kleding draagt, moet je naar plekken kunnen waar dat geaccepteerd wordt en je niet geremd wordt. Plekken als Club Church of de NYX. Ik hoop dat mensen zich bij Sweetie Darling ook veilig en vrij voelen en zichzelf zijn. Ik weet nog goed dat ik drie uur onder een barkruk lag tijdens mijn eerste bezoek aan een gaybar, omdat ik bang was een bekende tegen te komen.”

Jullie organiseren het in Lovelee, een nieuwe club. Kun je daar meer over vertellen?
“Dat is de plek waar vroeger de Sugar Factory zat. Ik heb het altijd al een fijne plek gevonden. Ze hebben het waanzinnig goed opgeknapt en het ziet er fris, vrolijk en gezellig uit. Ik weet zeker dat het publiek zaterdag grotendeels nog niet in de vernieuwde club is geweest en dat vind ik juist leuk.”

Wat is jouw eigen safe space?
“Dan kies ik voor Club Church, ook al kom ik daar alleen op donderdagen. Ik vind dat we als Amsterdam heel erg trots mogen zijn op een plek die (seksuele) vrijheid zo hoog in het vaandel heeft.”

Waar ga jij zelf het liefst op stap?
“Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van clubs, dan ga ik overal op letten. Het liefst zit ik op een barkruk tot ik ervanaf val, dus dat kan in elke kroeg.”

De eerste editie van Sweetie Darling vindt plaats op 25 januari. Kaartjes en meer informatie vind je hier

Fotografie: Prisma Compositional

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 109

Deze keer: Thorn Roos de Vries, COC-directeur Marie Ricardo en meer

Neem een abonnement

Geef cadeau