Muziek op zaterdag: Cher heeft een ultieme dubbelganger en Loreen zingt 'Euphoria'

Deze dragqueen lijkt als twee druppels water op Cher

23 januari 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Echt ongelooflijk, je weet niet wat je ziet. In de nieuwe Netflix-serie van RuPaul, AJ and the Queen, zit een scène waarin het personage van Ru kijkt naar Cher die ABBA’s ‘Waterloo’ zingt. Voor de gelegenheid – het is in een dragclub - heeft Cher haar make-up lekker vet aangezet. Maar wacht even… is dit Cher wel? Er is nog meer nieuwe muziek, onder meer van Missy Elliott, Selena Gomez, Georgia en een spannende live-versie van Loreens 'Euphoria'.

‘Cher’ – ‘Waterloo’

AJ and the Queen al gezien? De meningen zijn verdeeld over deze nieuwe Netflix-serie waarin RuPaul een dragqueen speelt die door de VS reist met in haar kielzog een eenzaam jongetje. Tijdens haar reis komt ze lokaal dragtalent tegen. Een van die talenten is Chad Michaels, die een perfecte imitatie van Cher geeft. Als twee druppels water lijken ze op elkaar, al is de drag-Cher iets zwaarder aangezet qua make-up. Maar dat doet de echte Cher ook als ze in een dragclub zou optreden. Eigenlijk zou Cher patent moeten aanvragen op haar looks, dan moesten Ru en Chad flink lappen voor de gelijkenis.

Missy Elliott – ‘Why I Still Love You’

Maar liefst drie Missy’s Elliott krijgen we, voor de prijs van één video. We zien een sixties girlgroup Missy met een gladde pruik, een seventies funksoul Missy met een grote afro en een eighties punk/new wave Missy met een enorme hanenkam. Op de een of andere manier moeten we aan Lizzo denken als het lied begint. Rappen doet Missy deze keer niet, maar zingen des te beter.

Selena Gomez – ‘Rare’

Ineens klinkt Selena bijna indie op haar nieuwe single ‘Rare’. De video had er zo eentje kunnen zijn van MGMT, lekker psychedelisch. LSD-light, dat is het wel. Maar leuk om te zien dat het voormalige, ietwat duffe Disneydoosje iets nieuws probeert.

Tennis – ‘Need Your Love’

Uiterlijk doet de zangeres van Tennis wel wat denken aan Roísín Murphy, maar verder is iedere vergelijking onzin. ‘Need Your Love’ rammelbakt lekker voort, zonder Tennis nou meteen als een garageband te omschrijven. Het refrein is lekker loom. Tennis bestaat uit Alaina Moore en Patrick Riley, die met elkaar getrouwd zijn.

Georgia – ’24 Hours’

Gaat 2020 het jaar worden van Georgia? De Britse zangeres is al eens vergeleken met de Pet Shop Boys, wat logisch is als je ’24 Hours’ hoort. Het is uptempo, zit vol elektronische verrassingen en de tekst graaft iets dieper dan het gemiddelde popdeuntje uit de Top 40.

Lauv – ‘Tattoos Together’

Leuk hoofd hoor. Lauv heet eigenlijk Ari Staprans Leff, schreef eerder al hits voor Charli XCX (‘Boys’) en Céline Dion (‘Imperfections’) en komt in maart met zijn eigen debuutalbum, How I’m Feeling. ‘Tattoos Together’ is een stuk vrolijker dan zijn duet met Troye Sivan, ‘I’m So Tired’.

Billie Eilish – ‘Everything I Wanted’

Het heeft even geduurd, maar daar is-ie dan: de officiële video van ‘Everything I Wanted’. Het is een ode aan Billies grote broer, die haar muziek produceert en zelf ook aardig aan de weg timmert als soloartiest. Finneas O’Connell is zijn naam, hij is 22 jaar en hij speelt een rol in deze video. Ze belanden samen te water, maar dat lijkt de twee geen moment te deren. Billie regisseerde deze donkere video zelf. Kan ze óók al.

Sorry – ‘More’

Sorry is de naam van een indiebandje uit Groot-Brittannië. Ze willen drugs. En meer. Niet te veel, maar wel genoeg. En daarna toch maar gewoon alles.

Rosalía – ‘Juro Que’

Voor Rosalía’s begrippen is dit een vrij traditionele, min of meer akoestische track waarbij ze teruggrijpt op haar eigen flamengo-roots. De video doet denken aan een telenovela, waarin Roos de rol speelt van een gangsterliefje dat er alles aan doet om herenigd te worden met haar man, al moet ze daarvoor zelf naar de gevangenis.

The Weeknd – ‘Blinding Lights’

Wederom scoort Abel Tesfaye een dikke hit met deze track, die het tempo deelt met A-ha’s ‘Take On Me’. Hij gaf deze week een optreden in de talkshow van Jimmy Kimmel en het ging er nogal bloederig aan toe.

Pet Shop Boys - ‘Monkey Business’

Het lied zelf klinkt een beetje als een demo die nog niet af is, de video daarentegen is weer old school Pet Shop Boys, met mannen in matrozenpakken, dragqueens en een club waarin allerlei excentrieke types het leuk hebben.

Loreen – ‘Euphoria’

Da’s weer eens wat anders: ‘Euphoria’ niet als opzwepende dancetrack, maar als pianoballad. Eigenlijk zonder de euforie dus, maar Loreen weet haar performance toch spannend te maken.

FKA Twigs – ‘Live @ Valentino’

Tot slot een live optreden van FKA Twigs, die door modehuis Valentino was uitgenodigd. Het is theatraal, het is mooi, het is bloedstollend knap gezongen en de grote vraag is: waarom is er geen enkel model te zien tijdens deze fashionshow?

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau