Taekwondo-ster Jack Woolley na coming-out: “Opponenten weigeren mij de hand te schudden”

Soms heeft hij spijt dat hij heeft verteld dat hij bi is

Leestijd: < 1 min

Jack Woolley heeft zich namens Ierland gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Hij doet aan taekwondo en gaat als eerste Ier ooit naar de Spelen. Hij is biseksueel en sinds enige tijd uit de kast. Daar zegt hij soms spijt van te hebben, want sommige van zijn tegenstanders weigeren hem de hand te schudden.

Jack Woolley is 21 jaar en de eerste Ier die namens zijn moederland meedoet aan de Olympische Spelen als beoefenaar van Taekwondo. Hij zal namens Ierland meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio.

Documentaire
Hij deed in 2016 ook al een poging om de Spelen te bereiken, maar toen lukte het niet. Hij werd destijds gevolgd door een cameraploeg, die hem filmde op weg naar de Spelen. Dat leidde tot een documentaire, waarin hij trots vertelde dat hij biseksueel is.

In een recent interview met actualiteitenprogramma Extra zegt hij dat hij nu spijt heeft van zijn openheid op tv. “Ik denk nu: had ik er maar nooit een label opgeplakt Mensen zijn er zo op gebrand om iedereen een label op te plakken.”

Gay atleet
Hij vervolgt: “Ik had gewoon de allereerste Ierse jongen willen zijn die vanuit Tallaght meedoet met taekwando aan de Olympische Spelen, niet die gay atleet. Zo’n label brengt alleen maar veronderstellingen met zich mee.”

Waarom Jack spijt heeft, komt met name door het feit dat er sinds zijn coming-out tegenstanders zijn geweest die hem weigeren een hand te geven. “Het ligt gevoelig, bij taekwondo. Een groot aantal topatleten is Moslim, dus je kunt er niet te open over zijn. Maar als iemand mijn hand niet wil schudden, denk ik: zet je daar toch overheen.”

Zilveren medaille
Gelukkig zijn er ook mede-atleten die dat wél doen. “Toen ik een zilveren medaille won bij de Europese kampioenschappen, kwam een van die topatleten hem wel een hand geven. Dat waardeer ik. Verder maakt het de meeste mensen niets uit, en dat zou ze ook niet uit moeten maken. Als je er een probleem mee hebt, heb ik ook een probleem met jou.”

Jack probeert zijn negatieve gedachten hierover nu om te buigen naar iets positiefs. “Misschien kan het goed zijn, kan ik een inspiratie zijn voor jonge mensen. Zelf begin ik er niet over, maar als iemand erover wil praten omdat ze zelf zoiets meemaken, dan kunnen ze bij mij terecht.”

Powered by Labrador CMS