Nederlandse in Letse finale van het Songfestival

Tijd voor een Q&A met ANNNA

02 februari 2020, Roel Janssen, 2 minuten

ANNNA woont in Amsterdam, maar doet een poging Letland te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. Ze staat op 8 februari in de finale van Supernova, de Letse voorrondes van het festival. 

Slechts negen artiesten wisten de finale van Supernova te halen. Ook ANNNA is in de race voor een ticket naar Rotterdam. Een treinticket dus, want ANNNA woont gewoon in Amsterdam. Met het nummer ‘Polyester’ staat ze in de finale. 

ANNNA is nog relatief onbekend, maar heeft een bont jaar achter de rug. Ze scoorde een nummer 1-hit in Letland met het nummer ‘The One That Got Away’, won een prijs tijdens het Amsterdam Dance Event en stond onlangs op het podium tijdens Eurosonic Noorderslag Festival in Groningen. 

Binnenkort staat ze dus met het nummer ‘Polyester’ in de finale van Supernova en wij belde haar op om te vragen hoe ze daar terecht is gekomen. 

ANNNA

Hoe besloot je mee te doen voor Letland?
“Het was best wel een grote beslissing mezelf op te geven voor de nationale voorronde in Letland. Ik kijk het Songfestival altijd met een paar vrienden tijdens ons jaarlijkse feestje. Toen Salvador Sobral het festival voor Portugal won in 2017, was ik in tranen. Normaal keek ik vooral voor de show, maar nu paste mijn muziekstijl er opeens bij. Ik maak namelijk indie-muziek. Toen Duncan vorig jaar voor Nederland won wist ik dat ik het ook eens moest proberen.”

Kun je meer vertellen over het nummer waarmee je meedoet?
“Duurzaamheid is heel erg belangrijk voor mij, daarom heb ik ‘Polyester’ geschreven. De kledingindustrie is de op twee na grootste vervuiler ter wereld. Mensen hebben geen idee hoeveel impact hun t-shirt van een paar euro kan hebben op het milieu. Het is voor mij heel belangrijk dat heel Europa dat weet.”

Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan?
“Het afgelopen jaar was te gek. Ik kan niet geloven wat er allemaal is gebeurd. Mijn single ‘The One That Got Away’ stond op 1 in de Letse charts en ik trad op voor voor 8.000 mensen. Toen ik ook nog een wedstrijd tijdens Amsterdam Dance Event won, was het compleet.”

En dan ook nog binnenkort misschien naar Rotterdam. Wat zijn je verwachtingen?
“Dat ik op zo’n groot festival mijn boodschap kan brengen, dat idee alleen al vind ik te gek.”

Nederland stuurt Jeangu Macrooy, heb je zijn muziek al gehoord?
“Dat nog niet, maar wat is ‘ie knap! Ik heb een paar korte interviews van hem gezien en hij ziet er echt uit als een schatje, ik ben heel erg benieuwd naar zijn muziek.”

ANNNA staat op 8 februari in Supernova, de Letse voorronde van het Eurovisie Songfestival. In mei komt ze met haar nieuwste EP.

Op zaterdagavond 8 februari kan iedereen online stemmen om 'Polyester' naar de Eurovision Song Festival te brengen via deze link.

Foto's: Dennis ten Hove

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau