Israel Folau was de best betaalde rugybspeler van Australië. Maar toen ging hij op social media tekeer tegen homo’s. Dat zijn in zijn ogen ‘dronkaards, overspeligen, leugenaars en hoerenlopers.’ Hij schreef: “De hel wacht op jullie, dus bekeer je nu het nog kan.”

Ontslag
Rugy Australia en de North South Wales Rugby Union veroordeelden de berichten van Folau en ontsloegen de speler, omdat dit niet de eerste keer was dat hij uit de bocht vloog.

Nu duikt Folau weer op bij het Franse rugbyteam Dragons Catalans. Toen dit bekend werd, veroordeelde oud-rugbyer Gareth Thomas dit meteen, net als andere rugbyspelers.

Stil protest
Ook start er binnenkort een stil protest. Op 22 maart spelen de Dragons Catalans tegen de Britse Wigan Warriors. Die hebben aangekondigd dat ze op die dag Pride Day vieren. De spelers van de Wigan Warriors zullen de wedstrijd spelen met regenboogkleurige sokken en dito veters. Ook nodigen ze lokale LHBTQ-organisaties uit om de wedstrijd bij te wonen.

Directeur van de Wigan Warriors Kris Radlinski zei in een statement: “Onze gemeenschap is gefundeerd op respect. Iedereen is welkom en we hebben een lange geschiedenis waarin we lokale LHBTQ-organisaties en –initiatieven ondersteunen. Iedereen die rugby leuk vindt, is welkom.”