Marsha P Johnson definieerde zichzelf als ‘trans’, ‘gay’ en ‘queen’. Ze conformeerde zichzelf niet aan gendernormen en maakte statements met haar opvallende outfits. Johnson leed een armlastig bestaan en verdiende haar geld als sekswerker. Maar ze werd bij een groot publiek bekend als voorvechter van LHBTQ-rechten.

Pay it no mind
Marsha P was een naam die ze zelf had gekozen. Vroeg iemand haar waar die P voor stond, dan zei ze: “Pay it no mind”. Johnson had geen geld voor dure kleding. Ze sliep regelmatig onder de marktkramen in het Flower District van Manhattan en doste zich uit met hoofdtooien die waren gemaakt van verse bloemen.

Tijdens de Stonewall-rellen speelde Johnson een belangrijke rol, al zei ze zelf dat ze pas na die rellen op de plek arriveerde waar de boel escaleerde: café Stonewall Inn. Dat café stond in brand nadat politie en publiek – voornamelijk gays, lesbiennes en transgenders – met elkaar slaags waren geraakt.

Razzia's
Het was gebruikelijk dat de politie razzia’s uitvoerde en de clientèle van gaybars als de Stonewall Inn daarbij hardhandig te lijf ging. Maar in plaats van de razzia gelaten te ondergaan, besloten ze deze keer terug te vechten. En zo ontstonden de Stonewall Inn-rellen.

Hoewel Johnson zelf zegt niet bij de start van de rellen te zijn geweest, vertelt een andere betrokkene, Robin Souza, dat ze een glas naar een spiegel gooide nadat de bar in brand was gevlogen. Ze zou hierbij hebben geroepen dat ook zij rechten had. Anderen zeggen dat het geen glas was, maar een baksteen die ze naar de politie zou hebben gegooid.

Hoe dan ook, op de tweede avond van de rellen klom Johnson in een lantarenpaal en gooide een tas met een baksteen erin op een politiewagen, waarbij de voorruit werd vernield.

Gay Liberation Front
Na de Stonewall-rellen sloot Johnson zich aan bij het Gay Liberation Front en een jaar later liep ze mee in de protestmars die werd gehouden om die rellen te gedenken. Ook sloot ze zich aan bij STAR, wat stond voor Street Transvestite Action Revolutionaries. Saemn met haar vriend Silvia Rivera begon ze in 1972 STAR House, een opvang voor dakloze gay en transgender jongeren.

Later kreeg Johnson de bijnaam ‘Burgemeester van Christopher Street’ en in de jaren tachtig was ze betrokken bij ACT UP, een organisatie die aandacht vroeg voor het gevecht tegen hiv en aids en het stigma dat LHBTQ’s hierdoor opliepen.

Wall of Honor
In 1992 overleed Johnson op de leeftijd van 46 jaar. Sindsdien is ze veel geëerd, onder meer met een vermelding op de National LGBTQ Wall of Honor bij het Stonewall National Monument.

Voorafgaand aan de herdenking van 50 jaar Stonewall werd vorig jaar mei al bekend dat Johnson een eigen standbeeld krijgt, samen met Silvia Rivera.

Nu wordt het East River State Park in Brooklyn vernoemd  naar Marsha P Johnson. Dit heeft gouverneur van New York Andrew Cuomo bekendgemaakt tijdens een gala van Human Rights Campaign.

Bron: GayStarNews