Zwolle heeft de grootste Christelijk Gereformeerde Kerkgemeente van Nederland, met 4.500 leden. De standpunten van de CGK-gemeente gaan lijnrecht in tegen het landelijke beleid. Hier zijn homoseksuelen wel welkom bij het avondmaal, mogen ze belijdenis doen, zich laten dopen of een functie bekleden binnen de kerk.

Hete aardappel
Het regionale kerkverband heeft de Zwolse gemeente hier al eens op aangesproken, maar heeft geen officiële uitspraak gedaan. In plaats daarvan hebben ze de hete aardappel nu doorgeschoven naar het landelijke CGK-orgaan, dat zich in maart over de kwestie zal buigen.

Dominee Henk Mijnders van de CGK in Zwolle zegt tegen dagblad De Stentor blij te zijn dat het regionale verbond geen uitspraak heeft gedaan. “Al is het verschil in visie daarmee niet opgelost.”

Welkom
Welk besluit ook genomen wordt, Zwolle gaat niet meer terugkomen op haar standpunt. Homoseksuelen en lesbiennes blijven sowieso welkom, die vrijheid gaat niet meer ingeperkt worden, stelt predikant Henk Mijnders. ,,Dat is een lang proces geweest dat je als kerk doormaakt, daar groei je naartoe. Op dat punt zijn we echt uit elkaar gegroeid.’’

De CGK is een kerkgenootschap binnen het protestantisme in Nederland. Het is een zeer conservatieve stroming, die homoseksuele relaties zien als zondig. In Zwolle zien ze dat anders en willen ze de Bijbel soepeler interpreteren op dit punt, of in ieder geval de vrijheid voor kerken om hierin zelf een keuze te maken.

Beeld: LinkedIn