Muziek op vrijdag: de nieuwe van Christine and the Queens en de Superbowl-show van Shakira en J.Lo

Thank God It's Friday!

07 februari 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Heel Amerika zat weer aan de buis gekluisterd voor de Superbowl. In de pauze traden Jennifer Lopez en Shakira op, die zo’n beetje al hun hits in 14 minuten propten. Verder zijn er nieuwe video’s van Christine and the Queens, Lil Nas X en nog veel meer.

Shakira & Jennifer Lopez – ‘Superbowl Medley’

Op het eerste gezicht lijkt de Halftime Show van Shakira en Jennifer Lopez vooral op een rommelige hitpotpourri. Maar de gerenommeerde muzieksite Pitchfork heeft zich er even in verdiept en ja, het is wat veel van alles. Maar er zit wel degelijk een duidelijke lijn in die diversiteit en inclusiviteit viert middels zang en vooral dans. Even lezen, daarna kijken naar Sjak en Djen.

Hot Chip – ‘Positive’

Religieuze symboliek, militair vertoon, een stelletje dat dansend en strippend om elkaar heendraait, een groep jongeren op straat, en dan ineens een paar dolfijnen: er zit vast een diepgravende gedachte achter (of op z’n minst een verhaal), maar daar kwamen we na twee keer kijken nog niet meteen achter. En wat klinkt Hot Chip hier ineens als jaren negentig Erasure.

Kesha – ‘High Road’

Het nieuwe album van Kesha gaat alle kanten op: van ballads naar rock naar dance naar ‘High Road’, dat klinkt als een cheerleaderliedje. Denk aan ‘Oh Mickey you’re so fine, you’re so fine, you blow my mind, Hey Mickey! Hey Mickey!’ De video is lekker sleazy.

Lido Pimienta – ‘Eso Que Tu Haces’

De Canadees/Colombiaanse zangeres Lido Piementa ziet er prachtig kleurrijk uit in deze video vol droneshots. Ze won in 2016 de Polaris-prijs voor haar debuutalbum La Papessa. In april volgt het nieuwe album Miss Colombia. De titel daarvan verwijst naar de Missverkiezing van 2015, toen Miss Colombia per ongeluk werd gekroond in plaats van de werkelijke winnares, Miss Filippijnen.

Lil Nas X – ‘Rodeo’

Rapper Lil Nas X blijft nog even in de countryhoek hangen met z’n nieuwe single. Hij heeft rapper Nas uitgenodigd en samen dansen ze in een slagerij. De video bevat verwijzingen naar The Matrix, naar vampierfilms en naar Estée Lauder. Estée Lauder? Jazeker: product placement.

Leonard Cohen – ‘Moving On’

Hij mag dan misschien zijn overleden, maar Leonard Cohen gaat gewoon door. Zijn nieuwe single heet letterlijk ‘Moving On’. Vlak voor zijn dood had Cohen nog een aantal stemopnames gemaakt, die nu van een muzikale omlijsting zijn voorzien door zijn zoon Adam. De beelden zijn al net zo poëtisch als de tekst.

Christine and the Queens – ‘People, I’ve Been Sad’

Wat een prachtige nieuwe single van Christine and the Queens… De video is al net zo geraffineerd in al zijn eenvoud: Héloïse Letissier staat voor een paarse wand en dat is het.

Kaytranada & Kali Uchis – ‘10&’

Queer DJ en soms ook rapper Kaytranada heeft zangeres Kali Uchis gevraagd voor de vocalen van ‘10%’. Het resultaat: een eigentijdse nineties jam die wat betreft geluid én beeld wel wat doet denken aan ‘That’s the Way Love Goes’ van Janet Jackson.

Meghan Trainor – ‘Nice To Meet Ya’

Meghan Trainor heeft het gepresteerd om het saaiste lied van het jaar op single uit te brengen. De video is ook al zo suf, zelfs Nicki Minaj weet de boel niet te redden. Eigenlijk is het enige leuke aan deze video het groepje kantoorklerken dat in de lift net staat te doen of Meghan er niet is.

Saweetie & Galxara – ‘Sway With Me’

In de film Birds of Prey speelt Margot Robbie superheld Harley Quinn. Die ziet er – geheel haar naam waardig – nogal clownesk uit. Ze lijkt bovendien op Nina Hagen in de periode dat die net de lsd had ontdekt. Saweetie en Galxara maakten de soundtrack voor de film en in de video tonen ze zich keurig stijlvast, namelijk hysterisch.

Ladytron – ‘Tower of Glass’

Knap toch, hoe Ladytron na al die jaren nog altijd een volstrekt uniek geluid heeft dat geen moment verveelt. ‘Tower of Glass’ heeft weer dezelfde melancholie die zo’n beetje alle singles kenmerkt. Alleen de video wijkt af: die is voor de verandering warmbloedig en romantisch. Tot alles misgaat, natuurlijk.

Netta - 'Ricki Lake'

De nieuwe video van Netta lijkt een ode of een pastiche op Amerikaanse overdagtelevisie. De titel verwijst naar de dagelijkse talkshow van Ricki Lake, een voormalig actrice, die in de jaren negentig op tv te zien was.

Pussycat Dolls – ‘React’

Daar zijn ze weer, de Pussycat Dolls! Alsof de tijd heeft stilgestaan en het ineens weer 2005 is. Zelfs aan de styling is geen spat veranderd, zo is te zien in de nieuwe video: bondagepakjes, rondzwiepend nat haar en als ze dan toch kleren aanhebben: combatbroeken en hooded sweats.

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 112

Deze keer: vier verschillende covers vol queer theatertalent

Neem een abonnement

Geef cadeau