Tijdens een bijeenkomst in The Student Hotel in Amsterdam koos de ballotagecommissie uit 95 inzendingen de 80 voorstellen die het meest aansprekend waren.

Strafbaar
Gekozen is voor het voorstel van UNHCR omdat homoseksualiteit in 70 landen nog altijd strafbaar is, wat reden is voor LBHTQ’s om te vluchten. De boot is een samenwerking met LGBT Asylum Support, een hulporganisatie die aandacht vraagt voor de positie van deze vluchtelingen in asielzoekerscentra.

Roemenië
Andere opvallende boten zijn de Afrikaanse boot en de Roemeense boot. In Roemenië is onlangs nog een poging gedaan om de openstelling van het huwelijk onmogelijk te maken door de grondwet te wijzigen.

Motorclub
Motorclub MSA vaart ook mee. De club voor gays komt vaak samen om te touren en bestaat dit jaar 50 jaar. Dan is er Pink Nieuw-West, dat al tien jaar maandelijkse bijeenkomsten organiseert in het Amsterdamse stadsdeel waar LHBTQ’s regelmatig worden beledigd en gediscrimineerd.

Commerciële partijen
Er doen dit jaar ook weer commerciële partijen mee. KPN heeft een boot, net als geneesmiddelenfabrikant MSD en modeconcern PVH, dat bekend is van de merken Tommy Hilfiger en Calvin Klein. De organisatie benadrukt dat het meevaren van deze partijen niet ten koste gaat van kleinere bewegingen en verenigingen.

Demonstratie
In voorgaande jaren kreeg Pride Amsterdam nogal eens het verwijt dat de botenparade te commercieel werd, zo schrijft Het Parool. Dit om een wit voetje te halen bij de homogemeenschap. Afgelopen jaar was dit voor de actiegroep Reclaim Our Pride reden voor een demonstratie.

Sponsors en ambassadeurs
Dit jaar vindt de grachtenparade voor de 25e keer plaats. De organisatie maakte tijdens de presentatie ook een nieuwe hoofdsponsor bekend: dat is Booking.com. De nieuwe ambassadeurs zijn filmmaker Robin Ramos, Mr. Leather Nederland Axe Leito, voorzitter van de Surinaamse LHBTQ-organisatie Survibes Tieneke Sumter en mensenrechtenactivist Boris Dittrich.

Het thema van Pride Amsterdam is dit jaar 'TAKE PRIDE in us'. Een overzicht van alle deelnemende boten vind je hier. En overige informatie over de Canal Parade is hier te vinden.

Foto: Pieter Dammen