De Ierse tv-presentator Brian Dowling en de radiopresentatrice Lottie Ryan doen allebei mee aan het nieuwste seizoen van Dancing With The Stars in Ierland. Normaal gesproken dansen ze met een vaste partner van een ander geslacht, maar in de laatste aflevering was het thema ‘Switch-Up’. Dit betekende dat de kandidaten zelf een professionele danspartner mochten uitkiezen.

Brian Dowling koos daarbij voor een mannelijke danspartner, namelijk Kai Widdrington. Lottie Ryan danste met Emily Barker. Dowling zei voorafgaand aan zijn dans: “Met dit moment vieren we dat twee mannen met elkaar kunnen dansen op de nationale televisie. Het zal voor mij een emotioneel moment zijn. Ik ben openlijk gay en ik ben getrouwd, en dit is een heel belangrijk moment voor mij.”

Lottie Ryan voegde daar aan toe: “Ik ben er trots op dat ik mag meedoen aan een prime time-show voor het hele gezin die zo progressief en inclusief durft te zijn.”

Na afloop was de jury lovend. Ze noemden de twee dapper. “Jullie hebben geschiedenis geschreven”, zei jurylid Julian Benson.

Hier onder een fragment van de dans van Brian Dowling en Kai Widdrington, gevolgd door een interview met Dowling.