Voorzitter Russian LGBT Network spreekt woensdag bij Homomonument

Leestijd: < 1 min

Mikhail Tumasov, de voorzitter van het Russian LGBT Network, spreekt op woensdagavond 12 februari tijdens de solidariteitsbijeenkomst voor LHBTQ's in Rusland en Tjetsjenië. Tumasov is een vooraanstaande activist die Rusland moest ontvluchtten vanwege de bedreigingen aan zijn adres.

Mikhail Tumasov is naast voorzitter van het Russian LGBT Network tevens lid van het Civil Society Forum EU-Russia. Uit protest tegen de ‘Milonov wet’, die zogenaamde ‘propaganda’ van homoseksualiteit in Rusland verbiedt en daarom ook bekend staat als de anti-homowet, richtte hij in 2011 de ‘Avers LGBT Movement’ op.

Homofoob geweld
Tumasov is nauw betrokken bij de International LGBT Christians Movement. In 2012 werd hij slachtoffer van homofoob geweld en ontvluchtte hij Rusland om te ontkomen aan de voortdurende bedreigingen aan zijn adres. Hij verblijft momenteel in Georgië.

Het Russian LGBT Network kwam als eerste in actie voor homoseksuele mannen in Tjetsjenië nadat de Novaya Gazeta in april 2017 berichtte over de vervolging van deze groep. Het netwerk helpt bedreigde homoseksuele mannen om uit Tjetsjenië te vluchten en elders een nieuw bestaan op te bouwen.

Belangrijke partner
Door een vooraanstaande informatiepositie, dankzij het grote aantal aangesloten lokale LHBTQ-organisaties in Rusland, is het Russian LGBT Network een belangrijke partner voor internationale mensenrechtenorganisaties.
 
Tumasov spreekt tijdens de solidariteitsbijeenkomst voor LHBTI’s in Rusland en Tsjetsjenië op woensdagavond 12 februari op het Amsterdamse Homomonument. Die wordt georganiseerd door Russische activisten en ondersteund door COC Nederland.

Raad van Europa
Directe aanleiding voor de bijeenkomst is de hernieuwde toetreding van Rusland tot de Raad van Europa, terwijl Rusland aan geen van de hieraan gestelde voorwaarden heeft voldaan.

Rusland is door de Raad van Europa onder meer gevraagd om mee te werken aan onafhankelijk onderzoek naar de vervolging van homoseksuele mannen in Tjetsjenië. Ook aan deze voorwaarden heeft Rusland niet voldaan.

Lijst met onderwerpen
Nu Rusland weer aan tafel zit bij de Raad van Europa, zullen activisten tijdens de bijeenkomst een lijst met onderwerpen presenteren die de Raad van Europa wat hen betreft met Rusland moet bespreken.

Solidariteitsbijeenkomst voor LHBTQ’s in Rusland en Tsjetsjenië
Datum: woensdag 12 februari 2020 van 18.00-19.30 uur
Locatie: Homomonument – Westermarkt te Amsterdam
Aanmelden kan HIER (niet verplicht).

Powered by Labrador CMS