Wat zou er gebeurd zijn als Ocho en Javi twintig jaar geleden van elkaar wisten dat ze allebei gay zijn? In de film Fin de Siglo draait het om die vraag. Ocho ontmoet Javi in Barcelona en vallen al snel in elkaars armen. Maar dan blijkt dat ze elkaar in 1999 ook al eens hadden gezien. Maar toen deden ze allebei alsof ze hetero waren en leidde die ontmoeting tot niets, in tegenstelling tot nu.

Barcelona
De film schetst een beeld van de gayscene in het Barcelona van nu en van eind jaren negentig, en legt de verschillen bloot tussen toen en nu. In de jaren negentig hingen hiv en aids nog als een schaduw over de levens van velen. Anno 2019 is het vooral de moderne technologie die er bijvoorbeeld voor zorgt dat een date in een vreemde stad al snel is geregeld.

Offline
In de film gebruikt Ocho, een dichter, Grindr, maar hij ontmoet Javi, die vanuit Berlijn familie bezoekt in Barcelona, offline. De film is geregisseerd door de Argentijnse Lucio Castro, die aan Attitude vertelt waarom hij hiervoor heeft gekozen: “ Ik wilde laten zien wat het verschil is tussen een Grindr-pickup en een ontmoeting in real life. Dan let je bijvoorbeeld ook op de manier waarop iemand loopt, ademt, beweegt. Dat is cinematisch veel interessanter dan een app met foto’s en een korte beschrijving.”

Alleen reizen
Opvallend is ook dat in de eerste twaalf minuten van de film niet wordt gesproken. “Ik wilde hiermee laten zien hoe het is om alleen te reizen. Dan let je op je omgeving en de tijd verstrijkt langzamer. Reis je met iemand samen, dan verdwijnt alles om je heen en draait het eigenlijk alleen om de dialoog. Pas wanneer Ocho samen is met Javi, komt in de film die dialoog op gang. Ik wilde de film langzaam laten beginnen, met een Barcelona dat meer is dan stadsbeelden op de achtergrond.

Fin de Siglo draait vanaf juli in de Nederlandse bioscopen. Bekijk hier alvast de trailer, gevolgd door een fragment uit de film.