Keith Wildhaber werkte bij de politie in St. Louis, een stad in de staat Missouri. Na vijftien jaar hard werken dacht hij in 2017 eindelijk promotie te maken. Dat ging echter niet door en in plaats daarvan kreeg hij van een leidinggevende te horen: “De leiding heeft moeite met jouw seksualiteit. Als je ooit promotie wil maken, moet je minder te koop lopen met je homoseksualiteit.”

Afwijzing na afwijzing
Politieagent Wildhaber zei dat dit de 23e keer was dat zijn promotieverzoek werd afgewezen. Eerder al had hij een klacht ingediend wegens discriminatie, maar daarvoor werd hij bestraft met een overplaatsing naar een ander district.

Deze keer liet hij het er niet bij zitten. In april 2019 spande hij een rechtszaak aan, waarbij hij vroeg om een promotie  en een schikking van 850.000 dollar. Zijn leidinggevenden besloten dit niet te doen, maar de zaak te laten voorkomen.

Discriminatie
In oktober besloot een jury dat hier sprake was van discriminatie tegen Wildhaber en de eis werd een schadevergoeding van 19 miljoen dollar. Hiertegen ging de politieleiding in beroep, met als argument dat discriminatie op basis van seksuele oriëntatie niet verboden is volgens de wetgeving in Missouri.

Uiteindelijk kwam de zaak opnieuw voor de rechter en is de zaak toch geschikt met Wildhaber en hem de promotie gegeven. Ook kreeg hij deze week te horen dat hij een schikking krijgt van ruim 10 miljoen dollar. Daarop maakte Wildhaber bekend dat hij later dit jaar met pensioen zal gaan.

Boodschap
Volgens HuffingtonPost zei de juryvoorzitter tijdens de rechtszaak dat deze hoge schadevergoeding en het oordeel gezien moet worden als ‘een boodschap’ dat discriminatie niet wordt getolereerd.

Op dezelfde dag als de uitspraak maakte de leidinggevende van Wildhaber, Jon Belmar, bekend dat hij zijn functie neer zal leggen. Of dit een direct gevolg is van de rechtszaak, heeft hij er niet bij gezegd.

Bron: PinkNews