Maak kennis met Robyn en Sharni, het eerste Noord-Ierse V/V-koppel dat is getrouwd

12 februari 2020, Winq redactie, 2 minuten

Robyn Peoples (26) en Sharni Edwards (27) uit Belfast zijn gisteren met elkaar getrouwd. Hiermee zijn ze het eerste echtpaar van hetzelfde geslacht dat dit deed, nadat onlangs de wetgeving in Noord-Ierland werd aangepast. Ze bedankten degenen die voor de openstelling van het huwelijk hebben gevochten.

11 februari is de dag waarop Sharni en Robyn zes jaar geleden uitspraken dat ze een stel zijn. Ze hadden al een afspraak gemaakt voor deze dag om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar toen de wetswijziging doorging waarbij de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht een feit was, bedachten de twee zich geen moment: ze gingen trouwen.

Allemaal gelijk
Robyn vertelt aan de pers: “Onze boodschap aan de wereld is dat we allemaal gelijk zijn. Onze liefde is persoonlijk, maar de wet waarin stond dat we niet mochten trouwen, is politiek. We zijn blij dat we nu met onze bruiloft kunnen zeggen dat die tijd voorbij is.”

Ze vervolgt: “De campagne voor de openstelling van het huwelijk eindigt nu met ons ja-woord, maar hij begon met mensen die ‘nee’ zeiden tegen ongelijkheid. Door samen te komen, schrijven we geschiedenis.”

We werden gewoon verliefd
Sharni voegt daar aan toe: “We voelen ons nederig nu onze bruiloft een mijlpaal is voor gelijke rechten in Noord-Ierland. We waren niet van plan geschiedenis te schrijven… We werden gewoon verliefd.”

“We zijn zo dankbaar voor al die duizenden mensen die hebben gedemonstreerd voor onze vrijheid, die hebben gewerkt aan de Love Equality-campagne die hiertoe heeft geleid en de politici die hebben gestemd om de wet te veranderen. Zonder jullie was deze bruiloft niet mogelijk geweest. We zijn voor eeuwig dankbaar.”

Amnesty International
Patrick Corrigan, directeur van Amnesty International in Noord-Ierland en een van de krachten achter de Love Equality-campagne, zei tijdens de bruiloft dat Noord-Ierland is veranderd en beter is geworden. “Het is een moment dat Noord-Ierland nooit zal vergeten. Het is de dag dat liefde gelijk werd in de ogen van de wet.”

Bron: Gay Times / Foto’s: Justin Kernoghan - Amnesty International

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau