Muziek op Vrijdag: het James Bond-lied van Billie Eilish en Sam Smith speelt een paspop

Thank God It's Friday!

14 februari 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Amper achttien jaar oud is Billie Eilish als ze maar liefst vijf Grammy’s bij elkaar harkt voor haar eerste album. En nu is ze ook de jongste zangeres ooit die het themalied opnam voor een James Bond-film. ‘No Time To Die’ heet de song. ‘To Die For’ lijkt daar dan best weer op, en dat is de nieuwe single van Sam Smith. Maar er is meer nieuwe muziek, deze week.

Sam Smith – ‘To Die For’

To Die For is de naam van het derde album van Sam Smith, dat op 1 mei zal verschijnen. We kenden de debuutsingle van dat album al, dat was ‘How Do You Sleep’. De titelsong is nu ook op single uitgebracht, met een bijzondere video waarin Sam te zien is als paspop. Het is een melancholische track met een sample uit de film Donnie Darko.

Billie Eilish – ‘No Time To Die’

De gemiddelde James Bond-song bestaat uit luidkeels gezongen bombast, denk bijvoorbeeld aan ‘Goldfinger’ van Shirley Bassey met al z'n toeters en bellen, of de galmende uithalen van Adele in ‘Skyfall’. Dat het ook anders kan, bewijst Billie Eilish, die gewoon haar eigen gestileerde, stille gang gaat. Het enige echte Bond-achtige zijn de subtiele strijkers. Helaas is er nog geen video om te bekijken.

Ideetje: maak een mashup van deze met de nieuwe van Sam Smith en noem het 'No Time To Die For'.

Janelle Monae – ‘Come Alive’

De Oscars werden afgelopen zondag uitgereikt. Zo’n show sleept zich maar voort, dus zorgt Janelle Monae voor een aangename afwisseling. Ze heet de gasten welkom met ‘Come Alive’ en kreeg voor haar openingsact ook nog hulp van Billy Porter.

The Gay Men’s Choir – ‘Tribute to Laura Dern’

Er werden nog meer awards uitgedeeld deze week. Ooit gehoord van de Independent Spirit Awards? Wij wel, maar het geeft niet. Dit jaar werd Laura Dern in het zonnetje gezet. Reden was dat zij ‘het gayste moment had in een film die niet per se gaat over gays’. Het ging om haar bijdrage aan de film Marriage Story. The Gay Men’s Choir zette haar eens flink in het zonnetje. Maar ook andere actrices kwamen voorbij in het overzicht.

Grimes – ‘Delete Forever’

Dit is even wennen: Grimes die een liedje maakt dat rechtstreeks de Top 40 in kan. ‘Delete Forever’ begint als een emotioneel gezongen gitaarballade, waarna een beat volgt die ook vrij traditioneel klinkt. Het enige dat uit de toon valt is haar bijzondere blauwgele bolletjeskapsel.

Camila Cabello – ‘My Oh My’

De liedjes van Camila Cabello zijn een beetje inwisselbaar met al die lalala’s en my oh my’s, maar haar video’s maken iedere keer opnieuw een hoop goed. Ook deze staat weer bol van de specials effects en doet tegelijkertijd lekker retro aan. Met rapper DaBaby in een gastrol.

Jake Shears – ‘Meltdown’

‘Meltdown’ is een lekkere funky discotrack die vooral doet denken aan Sylvester (vanwege de in falset gezongen vocalen), maar je hoort er ook Prince, Cerrone en Hot Chip in. Zegt Jake Shears, en we zijn het wel met hem eens. Een video is er nog niet, dus concentreer je vooral op de veren van de papegaai die beginnen te druipen.

Christina Aguilera & A Great Big World – ‘Fall On Me’

Wat ziet Christina er heerlijk lenteachtig uit. Zodra ze begint te zingen, ontspringen de knoppen en staat alles om haar heen spontaan in bloei. Dat is dus wat er letterlijk gebeurt in de video van ‘Fall On Me’. Great Big World is een duo dat bestaat uit Ian Axel en Chad King. Ze werkten in 2013 ook al eens samen met Xtina, op de track ‘Say Something’.

King Princess – ‘Ohio’

Grappig. King Princess mixt beelden van optredens uit het prille begin van haar carrière met een optreden waarbij ze haar nieuwe single zingt. Het levert een hoop gerag en sleazy beelden op.

Martin Garrix & Dean Lewis – ‘Used To Love’

Mocht je nog een lied zoeken om in een romantische bui te komen vandaag (het is immers Valentijnsdag), dan zet de akoestische versie van ‘Used To Love’ wellicht de juiste energiestromen in beweging.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau