Interview

Pabllo Vittar: “Drag is een vorm van verzet”

Braziliaanse dragdiva komt naar Nederland

18 februari 2020, Jaap Bartelds, 3 minuten

Pabllo Vittar komt naar Nederland! Winq sprak de Braziliaanse dragdiva over haar strijd tegen vooroordelen, haar nieuwe album 111, haar helden en haar optreden in club Paradiso in Amsterdam. “Dat ik een dragqueen ben, is op zichzelf al een daad van verzet.”

Pabllo Vittar verscheen in haar moederland Brazilië in 2014 voor het eerst ten tonele als coverartiest op een lokale tv-zender. Daarna werd ze groot op YouTube met covers van bekende popsongs. Inmiddels is haar derde album 111 uit, en binnenkort verschijnt de tweede helft van dat album.

Intussen moeten Pabllo Vittar en haar vrienden opboksen tegen een steeds killer wordend LHBTQ-klimaat in Brazilië. De president, Jair Bolsonaro, is openlijk anti-gay en roept de vreselijkste dingen over homo’s en transgenders.

Dus wilden we van Pabllo weten: hoe is het om LHBTQ te zijn in Brazilië, anno 2020?
“Zoals op veel plaatsen ter wereld komen we dagelijks voor flinke uitdagingen te staan. Alleen maar doordat we zijn wie we zijn. Maar het is tegelijkertijd een feit dat we op een aantal punten vooruitgang hebben geboekt.”

Pablo Vittar
Alle fotografie: Ernna Cost

Dat komt onder meer doordat mensen zoals jij je uitspreken. Veel mensen zien jou als een boegbeeld van de LHBTQ-gemeenschap. Noem jij jezelf een activist?
“Dat ik een dragqueen ben, is op zichzelf al een daad van verzet. Ik geloof dan ook dat ieder persoon, ongeacht sekse of gender, de vrijheid moet hebben om zijn dromen na te jagen, zonder dat die zich in een hoekje voelt gedreven of dat iemand daardoor te maken krijgt met allerlei vooroordelen.”

Daarmee heb je een voorbeeldfunctie. Wie is jouw eigen grote voorbeeld?
“Mijn moeder was altijd mijn grootste held. Ze is sterk, volhardend en standtvastig. Tegelijkertijd is ze een opgewekte en stralende verschijning. Verônica heet ze en ze is niet alleen voor mij een voorbeeld, maar voor iedereen die haar kent.”

Pablo Vittar

Let’s talk about music. Je nieuwe album heet 111. Wat kun je daarover vertellen?
“Op het 111-album komen allerlei verschillende kanten voorbij van de persoon die ik nu ben. Ik wilde allerlei onderwerpen verkennen die te maken hebben met de manier waarop ik leef. De muziek stemt vrolijk en voert terug op de liedjes waar ik naar luisterde toen ik jonger was. Daarbij komt dat dit het eerste album is met Engels- en Spaanstalige teksten. Tot dusver zong ik alleen in het Portugees. Binnenkort komt de tweede helft van 111 uit en ik kan je nu al verklappen dat die heel bijzonder is.”

Pabllo Vittar

In juni kom je naar Amsterdam. Wat vind je van onze hoofdstad?
“Ik heb het concert van Beyoncé gezien in Amsterdam! De mensen vind ik er heel aardig, ze zijn hartelijk en oprecht. Daarnaast vond ik de culturele diversiteit fantastisch. En het nachtleven natuurlijk. Prettig is ook dat je bijna nergens een auto voor nodig hebt. Alles is te lopen, en anders pak je de fiets.”

Tot slot: wat kunnen we van jouw show in Paradiso verwachten?
“Heel veel muziek, om mee te beginnen. Een enorme hoop energie. En een optreden dat tot in de kleinste puntjes is verzorgd door een geweldig team. Het wordt een en al vrolijkheid, die avond in Paradiso. Ik kan niet wachten om het Nederlandse publiek te ontmoeten.”

Pabllo Vittar staat op 10 juni in Paradiso, Amsterdam. Tickets zijn hier te koop.

Pabllo Vittar
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau