In 2016 deed Markus Thormeyer mee met de 4x100 meter freestyle zwemmen tijdens de Olympische Spelen, waarvoor hij en zijn zwemcollega’s intensief trainden. Thormeyer blikt in zijn essay terug op hoe intiem het was om zo close te zijn met andere zwemmers. Tegelijkertijd durfde hij zichzelf niet te zijn, en daarover voelde hij zich schuldig.

Intieme band
Thormeyer vertelt: “We kregen een intieme band met elkaar, wat geweldig was. Maar terwijl de anderen zich elke dag helemaal gaven in het zwembad, hield ik altijd een emotionele reserve en durfde ik niet hetzelfde te doen. Mijn teammaatjes en ik volgden iedere beweging van elkaar, er was heel veel interactie, maar ik voelde me verdrietig over het feit dat ik niet durfde te laten zien wie ik echt was. Dat ze de echte mij dus niet leerden kennen.”

Wanneer de jongens praatten over seks of dates, hield Thormeyer zich op de vlakte. Hij was bang dat zijn teamleden hem niet zouden accepteren zoals hij was en dat hij daardoor zijn plek in het team zou verliezen en dus zijn deelname aan de Olympische Spelen.

Geen drama
Deze zorgen leverden hem zoveel stress op dat hij het niet meer zag zitten. Thormeyer zag maar één uitweg: vertellen dat hij gay is. “Toen kwam ik erachter hoe geweldig mijn teamleden zijn. Ze gaven me alle steun en er was geen drama. Het was het beste gevoel dat ik in tijden heb gehad.”

Thormeyer zegt dat hij sterker is geworden sinds zijn coming-out. “Mijn zwemmen is verbeterd, ik ben sterker geworden en ik train intensiever. En de afstand tussen mij en mijn teamleden is verdwenen en mijn relatie met hen is helemaal opgebloeid. Ik heb er vrienden voor het leven bij gekregen.”

Gay is oké
Hij besluit: “Ik wil mijn verhaal delen en laten zien dat het oké is om gay te zijn. Het leven is zoveel mooier als je volledig jezelf durft te zijn.”

Bron: OutSports