Shubh Mangal Zyada Saavdhan is de naam van een Bollywood-romcom over de liefde tussen twee mannen. Vrij vertaald uit het Hindi betekent dit ‘wees extra voorzichtig met het huwelijk’. De film krijgt veel aandacht in de Indiase media vanwege het feit dat homoseksualiteit hier in een positief daglicht wordt gesteld.

Geen huwelijk
In de film is te zien hoe Kartik (een rol van Ayushmann Khurrana) en Aman (gespeeld door Jitendra Kumar) de ouders van Aman ervan proberen te overtuigen dat het niet erg is dat hun zoon gay is en dat een gearrangeerd huwelijk met een vrouw geen optie is voor hem.

Het is niet ongebruikelijk dat homoseksualiteit voorkomt in Indiase films, maar dat zijn volgens Khurrana meestal arthouse-films of films die alleen vertoond worden op festivals. Deze film is juist gericht op de massa, zo vertelt hij aan de New Indian Express.

Homofobie
Op die manier komen conservatieve kijkers misschien voor het eerst in aanraking met homoseksualiteit. Door dit op een positieve manier te laten zien, hopen de makers mensen op andere gedachten te brengen en homofobie uit hun hoofden te laten verdwijnen.

In 2018 werd een oude wet uit de tijd dat India een kolonie was van Groot-Brittannië geschrapt, waarin stond dat homoseksualiteit strafbaar was. Volgens de makers van de film hielp dit al om voornamelijk oudere generaties te laten zien dat homoseksualiteit niet vreemd is. Een film waarin humor centraal staat, moet hier nu ook bij helpen.

Familie
Khurrana vervolgt: “Het grootste opstakel voor veel LHBTQ’s is de familie. Mensen zijn conservatief en sluiten zich af voor nieuwe dingen. Onze film kan een eerste stap zijn op weg naar een open conversatie. De film is gemaakt voor de boomer-generatie, die veelal denkt dat homoseksualiteit onnatuurlijk is. Nu zien ze onder het genot van een bak popcorn dat dit niet zo is.”

Hier de trailer. Klik even op het ondertiteling-knopje voor English subtitles.