Muziek op vrijdag: lekker dystopisch dansen met Lady Gaga

Thank God It's Friday!

28 februari 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Het is weekend, dus tijd voor nieuwe muziek. Lady Gaga is de woestijn in getrokken om een Burning Man-achtige video op te nemen voor haar nieuwe single. En dan is er Taylor Swift, die zich heeft verkleed als - best aantrekkelijke - man. Ook is Debbie Gibson ineens weer van de partij met een partylied: ‘Girls Night Out’. Maar er is meer….

Debbie Gibson – ‘Girls Night Out’

Het jarentachtig tienersterretje was de jongste zangeres ooit met een nummer één-hit die ze zelf had geschreven en geproduceerd. Ze was 17 jaar toen ‘Foolish Beat’ die eer te beurt viel. Ruim dertig jaar later laat Debbie weer van zich houden met een vrolijk uptempo nummer, dat al een even vrolijke video heeft gekregen.

Justin Timberlake & SZA – ‘The Other Side’

Missy Elliott, TLC, Notorious B.I.G., allemaal gebruikten ze in de jaren negentig een zogeheten fisheye lens voor hun video’s. Het resultaat: een vertekend breedbeeldeffect. ‘The Other Side’ is niet zo’n aanstekelijke hit als ‘Can’t Stop The Feeling’, maar hoe vaker je het hoort, hoe beter.

Orville Peck – ‘Rodeo’

Na Lil Nas X stort Orville Peck zich nu ook op country. ‘Rodeo’ brengt twee werelden bij elkaar: die van het rodeorijden en die van dragqueens. In de video zien we topmodel Tess Holiday naast Louisianna Purchase en Thanks Jem. Intussen groeit Orville zelf uit tot een stijlicoon. Zo trad hij laatst op tijdens de Fashionweek bij Dior. Al lijkt dat masker na een tijdje behoorlijk vermoeiend.

Rina Sawayama – ‘Comme Des Garçons’

Haar debuutalbum komt uit op 17 april en deze single zag je hier al eens eerder voorbij komen. Maar nog niet met deze video. Die is lekker kleurrijk en (nieuw woord) fashionistisch tegelijk.

Perfume Genius – ‘Describe’

Mike Hadreas, heet-ie eigenlijk, en in mei verschijnt zijn nieuwe album dat de titel Set My Heart On Fire heeft meegekregen. ‘Describe’ begint als een sombere ballad, om te eindigen in ‘een beest van een song’, zoals het parfumgenie het zelf noemt. De video laat een wereld zien zonder grenzen en regels.

Greyson Chance – ‘Dancing Next To Me’

Zelf weet Greyso Chance precies wat hij verlangt van zijn liefje: dat hij er altijd voor hem is en naast hem danst. Leuk liefje ook, in de video. Op zijn nieuwe single gaat Greyson met zijn stem de hoogte in, wat best lijkt op wat Sam Smith doet.

Mabel – ‘Boyfriend’

Britse Mabel ziet eruit als een verbaasd kijkende Neneh Cherry, en dat is niet zo gek: dat is haar moeder. In de video gebruikt ze een gespierde hunk als fitnesstoestel. Daar zijn vriendjes immers voor uitgevonden.

Dorian Electra – ‘Guyliner’

Een lijntje rond je ogen, durf jij dat? Of alleen als je er zo uitziet als Dorian Electra? Die heeft in zijn eentje alles aan, op en in wat punk ooit heeft voortgebracht. En dat moet je natuurlijk alleen maar aanmoedigen, want dan wordt het de volgende keer nóg uitbundiger.

Lady Gaga – ‘Stupid Love’

Na vier jaar komt Lady Gaga weer met een regulier studioalbum. De afgelopen tijd had ze haar eigen residence in Las Vegas, kreeg ze een Oscar-nominatie voor haar rol in A Star Is Born en won ze een Grammy voor de hitsong uit die film, ‘Shallow’. Nu is ze terug met de eerste nieuwe single van wat in de volksmond LG6 is gaan heten. Het voelt een beetje alsof Lady Gaga een stap terug in de tijd zet, want ‘Stupid Love’ past als een handschoen tussen ‘Bad Romance’ en ‘Born This Way’. De video is gemaakt door Daniel Askill en doet een beetje denken aan het Burning Man-festival.

Het is weekend, dus tijd voor nieuwe muziek. Lady Gaga is de woestijn in getrokken om een Burning Man-achtige video op te nemen voor haar nieuwe single. En dan is er Taylor Swift, die zich heeft verkleed als - best aantrekkelijke - man. Ook is Debbie Gibson ineens weer van de partij met een partylied: ‘Girls Night Out’. Maar er is meer….

Coldplay – ‘Champion of the World’

Ook geinig: Chris Martin van Coldplay die een klein jongetje speelt. Thuis en op school heeft-ie het niet zo leuk, dus fantaseert hij dat-ie kan vliegen. Op een raket.

Diplomacy - 'Undertow'

Wel eens een ultraknappe meneer door een wasstraat zien gaan? Nee? Dan nu wel. Het is Jack Falahee uit 'How To Get Away With Murder', die samen met een DJ een duo vormt.

Mike Taveira – ‘Curious’

Tot slot Mike Taveira. Die lekker boter, kaas en eieren zit te spelen op iemands blote bast. Ja, echt. Sowieso wel een spannende, sexy video van deze artiest, die zichzelf panseksueel noemt. Let op de cameo’s van Monét X Change en OG Sonique uit RuPaul’s Drag Race.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau