In maar liefst twee interviews vertelt Patrick Stewart dat hij al meer dan twintig jaar zijn innige vriendschap koestert met collega-acteur Ian McKellen. Ze steunen elkaar door dik en dun, maar hij benadrukt dat ze samen vooral heel veel lol hebben.

Aan Playboy vertelt Stewart dat gaymannen een deel van zijn leven uitmaken als collega’s en vrienden. “Maar niemand is zo belangrijk als Ian. Ik hou van hem en ik ben verliefd op hem. Dat is mijn vrouw ook en ook die liefde is wederzijds. Ik luister naar hem, zie wat hij doet – en dan bedoel ik niet alleen op het witte doek, maar ook hoe hij zijn leven inricht, zonder zelfzucht en met compassie.”

In een video-interview met Wired vertelt Stewart dat de twee nooit veel contact hadden, totdat ze voor het eerst samenwerkten voor X-Men, een film uit het jaar 2000. “Onze trailers waren geschakeld. Bij dit soort films zit je meer te wachten dan dat je aan het werk bent. Dus Ian en ik trokken samen op, dronken thee en later op de dag misschien iets sterkers.”

Het bleek dat de twee veel overeenkomsten hadden. “Ook leuk om te weten: toen mijn vrouw en ik met elkaar trouwen, was Ian onze trouwambtenaar.”