Rotterdam start campagne om veiligheid gays te verbeteren

De StopApp is nu ook bestemd voor LHBTQ's

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Sissen, schelden, spugen of erger: uit onderzoek van de gemeente Rotterdam blijkt dat LHBTQ’s zich vaak onveilig voelen in de Maasstad. Deze week is een campagne van start gegaan in het openbaar vervoer om een app onder de aandacht te brengen die onveilige situaties in kaart moet brengen.

De app, StopApp genaamd, werd drie jaar geleden al gelanceerd. Het idee is dat zoveel mogelijk LHBTQ’s deze app downloaden, om vervolgens hierin te rapporteren waar en wanneer er sprake is van een onveilige situatie. Vervolgens wordt in kaart gebracht welke plekken het meest onveilig zijn.

Intimidatie
Wethouder Bert Wijbenga vertelt aan het AD dat sommige mensen uit de LHBTQ-gemeenschap bijna dagelijks te maken hebben met intimidatie. In het OV, tijdens het uitgaan of in een taxi. “Dit is in lijn met het landelijke beeld, maar dat betekent niet dat we het moeten accepteren. Iedereen moet zich veilig voelen in onze stad”, aldus Wijbenga.

De komende weken zullen overal in Rotterdam posters te zien zijn om reclame te maken voor de StopApp, die aanvankelijk was gericht op geweld tegen vrouwen. 5.500 vrouwen hebben de app inmiddels op hun telefoon staaan.

Agressie
Wijbenga hoopt nu dat 90 procent van de LHBTQ-gemeenschap de app ook downloadt en gaat gebruiken. Anders dan bij vrouwen krijgen LHBTQ’s vaker te maken met agressie. Bij vrouwen is de intimidatie vaker seksueel getint.

De gemeente gaat verder in gesprek met de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET om te zien of er mogelijkheden zijn om de veiligheid in het OV te bevorderen.

Powered by Labrador CMS