Veel LHBTQ’s  moeten al heel jong dealen met angst voor afwijzing, daadwerkelijke uitsluiting, problemen met familie, verlies van vrienden en vooral de worsteling om jezelf te accepteren. Zij denken 5x vaker aan zelfmoord dan anderen en doen ook 4x vaker een poging.

De Themadag is een samenwerking tussen de gemeente  Zwolle en 113 zelfmoordpreventie. Die organisatie is in gesprek gegaan met lhbti-ers tussen de 18 en 65 jaar uit de regio’s Zwolle, Deventer en de Achterhoek. Zij vertellen hoe het is om in de huidige maatschappij uit de kast te komen. Hoe reageerde de omgeving op je coming out en wat is jouw boodschap aan anderen? Fotografe Marjolein Annegarn legde het vast voor een fototentoonstelling die tijdens de Themadag is te zien.

Na de opening van de foto-expositie volgt een interactieve talkshow. Er zijn een aantal interessante gastsprekers gevraagd deel te nemen aan deze talkshow. Naderhand is er ruim de gelegenheid voor ontmoeting en napraten met tevens  mogelijkheid voor deelname aan een buffet.

Dit project en deze dag zijn een initiatief van COC Zwolle, COC Deventer, COC Twente Achterhoek, 113 Zelfmoordpreventie, GGD IJsselland, Deltion College, Stichting Verscheurd en de gemeente Zwolle; en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Kijk voor het volledige programma op de website van de gemeente Zwolle.

Beeld: Creative Commons