Voltallig bestuur Pride Amsterdam stapt op

Aanleiding is aanhoudende onrust na uitspraken voorzitter Huffnagel

Leestijd: < 1 min

Naar aanleiding van de onrust die afgelopen week is ontstaan door uitspraken die voorzitter Frits Huffnagel deed in het radioprogramma Spraakmakers, hebben de vijf bestuursleden van stichting Amsterdam Gay Pride besloten nog voor de komende editie van Pride Amsterdam af te treden.

Vorige week ontstond grote ophef naar aanleiding van uitspraken die Pride Amsterdam-voorzitter Frits Huffnagel deed in NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Daarin zei hij onder andere van mening te zijn dat Europa geen nieuwe vluchtelingen zou moeten toelaten. “Wij zien een kind en denken dan: o, wat zielig. Terwijl, we zien niet die vader die daarachter staat die misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die daarachter staat die dat heeft gefaciliteerd.”

95 organisaties, waaronder COC Amsterdam, eisten in een open brief het vertrek van Huffnagel. In die brief stond onder meer: "Het is onacceptabel dat Pride Amsterdam wordt geleid door een voorzitter die een xenofobe kijk heeft op vluchtelingen."

Hoewel het bestuur afgelopen donderdag in een verklaring liet weten dat het standpunt van Huffnagel niet in gezamenlijkheid door het bestuur wordt gedragen, is nu toch besloten dat de aanhoudende discussie omtrent de opmerkingen van Huffnagel een ‘inclusieve, feestelijke en betekenisvolle Pride’ in de weg dreigt te staan. Daarom is in overleg besloten om als geheel bestuur af te treden.

De organisatie laat in een nieuwe verklaring weten dat oud-wethouder Carolien Gehrels is gevraagd om als formateur op zoek te gaan naar kandidaten voor een nieuw bestuur. De directeur en werkorganisatie blijven actief, en alle voorbereidende activiteiten rondom Pride Amsterdam zullen doorgaan.

Coverbeeld: Anna Biaoli - Unsplash

Powered by Labrador CMS