Column

Yolanda Chabot laat zien dat het ook anders kan

Peter van der Wal wil ook een moeder als die van Splinter

13 maart 2020, Peter van der wal, 3 minuten

Fotograaf Peter van der Wal verbrak de relatie met zijn ouders, nadat zij hun geloof boven de liefde voor hun zoon bleven plaatsen. Hij raakte diep ontroerd door de moeder van Splinter Chabot, die in een uitzending van De Wereld Draait Door blijk gaf van de onvoorwaardelijke liefde voor haar zoon. Hij schreef haar daarom deze brief.

Lieve Yolanda, moeder van Splinter,

U heeft mij ontroerd. Vorige week zat u, met man Bart en de kinderen, tweemaal in een uitzending van De Wereld Draait Door. Op vrijdag met het hele gezin bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel, aan de vooravond van het boekenbal. Enkele dagen daarvoor, wederom met het gehele gezin, achter uw zoon Splinter, tijdens de presentatie van zijn boek Confettiregen.

Nederland leerde tijdens deze twee uitzendingen het gezin Chabot beter kennen. We hoorden hoe verjaardagen op het Benoordenhout worden gevierd, hoe u de opvoeding van uw zoons samen met Bart regelde en we luisterden naar het emotionele verhaal van de levensgrote versie van het bankje, dat u – als gebaar van moederliefde (zoals Matthijs het mooi omschreef) – maakte voor Splinter, nadat hij er een onvoldoende voor kreeg tijdens handvaardigheid.

Heel even schiet het door mijn hoofd: fuck, had ik maar een moeder die mij, mijn worsteling en mijn gevoelens zo goed begreep. Het raakt me wanneer ik een geëmotioneerde Bart hoor praten over de liefde voor zijn zoon Splinter met de woorden ‘whatever he is’. Fuck, had ik maar zo’n vader.

Lees ook

Uit onze archieven:

“Het was pijnlijk om te lezen dat ik een broer minder had kunnen hebben”

Meer dan 80 tips!

Het ultieme gay Netflix-overzicht

“Waar mijn zus God op haar knieën bidt om de bekering van haar broer, staan Splinters broers als een leger achter hem”

Waar mijn moeder vertelde dat de liefde voor God bóven de liefde voor haar kinderen gaat, maakt u de fantasieën van uw kinderen tot werkelijkheid. Waar mijn vader mij de deur wees omdat ik op jongens val, omarmt uw man Bart liefdevol zijn zoon. Waar mijn zus God op haar knieën bidt om de bekering van haar broer, zie ik Storm, Sebastiaan en Maurits als een leger achter hun broer staan.

De vervelende gedachten waar Splinter mee worstelde, zijn voor mij niet onbekend. In een lange tijd van depressies voor en tijdens mijn coming-out, met afwijzingen van kerk, afstoting van familie en het wegvallen van vrienden, was het donker en voelde ik geregeld de gedachte dat de wereld ook zonder mij door zou draaien. Gelukkig vond ik de kracht om voor het leven te kiezen, prijs ik mij gelukkig met een nieuwe familie van goede vrienden en heeft mijn leven een zelfgecreëerde kleur en glans gekregen. Al kan ik me qua kleding niet meten aan de kleurrijke stijl van uw zoon.

In een van uw uitspraken herken ik toch mijn moeder. Toen ik haar vertelde dat ik op jongens viel, reageerde zij: “Leuk, dan krijg ik er een schoonzoon bij!” Zoiets vertelde u ook tegen Splinter, die het toen nog niet begreep.

“Diep in mijn moeder schuilt ook een Yolanda, ook al vertelt zij haar kleinkinderen dat oom Peter naar de hel zal gaan”

Helaas was dit de enige, maar ook laatste positieve reactie van mijn moeder over mijn geaardheid. Hier sprak heel even haar gevoel. Heel even viel de sluier van het dogma van haar hoofd en zag ik de warmte van een liefhebbende moeder.

Want diep in mijn moeder schuilt ook een Yolanda. Ook al vertelt zij haar kleinkinderen dat oom Peter een zondige man is die naar de hel zal gaan. En diep vanbinnen zit in die zwartgeklede, reformatorische ouderling ook een Bart. Ook al knielt hij elke avond voor zijn bed om te smeken voor de bekering van zijn zondige zoon.

Misschien ben ik naïef, zie ik het niet realistisch, maar één ding weet ik zeker: u laat zien dat het ook anders kan. Dat kinderen die andere seksuele voorkeuren hebben geen teleurstelling zijn. U laat zien dat de liefde voor uw kind boven alles staat. U laat zien dat het wél kan; je kind omarmen, whatever he/she/they is

Daarom roep alle ouders, broers en zussen op: maak het niet moeilijker dan het al is. Dat je er anders over denkt kan, maar wijs je kind, broer of zus niet af. Omarm hem met liefde, die in tijden van worsteling hard nodig is. Laat hem de onzekerheid niet alleen oplossen. Laat hem weten dat hij geen teleurstelling is, want daardoor voelen ze sneller: het wordt beter.

Uit het diepst van mijn hart, Yolanda, bedankt. 

Coverbeeld: Peter van der Wal

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau