Uit onze archieven:

“Soms vind ik het jammer dat er geen handleiding is voor ouder worden”

Winq vroeg zes mannen hoe zij het ouder worden ervaren

27 maart 2020, Edwin Reinerie, 4 minuten

Ouder worden is een van de weinige taboes in de homogoegemeente. Maar op de man af gevraagd, lijkt het nauwelijks iemand te deren. Van alfa tot omega, de tijd tikt razendsnel voorbij.

Nick Vijn

Hoe jong ben je?
“Ik ben op 23 augustus negentien geworden.”

Is age just a number? Of zegt je leeftijd echt iets over wie je bent?
“Leeftijd is niet zomaar een getal, het hoort bij je geboortedatum. Iedere leeftijd die je passeert, zegt iets over jezelf. Meestal koppel je een leeftijd ook aan een bijzondere, mooie of emotionele gebeurtenis. Zoals in mijn geval toen ik vijftien jaar was. Ik kwam uit de kast en ik verloor mijn moeder aan een oneerlijke strijd. Toen ik zestien jaar was, mocht ik voor een project van het COC naar Bulgarije en daar heb ik voor politieke leiders uit heel Europa mogen pleiten voor de rechten van het kind. Nu ik negentien ben, heb ik voor het eerst kennis kunnen maken met een échte gay bar, mijn mbo-4-managementdiploma is in de pocket, maar ook mijn relatie van meer dan een jaar is uitgegaan. Zo blijf je steeds je leeftijd koppelen aan iets wat je overkomt.”

“Ik mag zelf een biertje halen, op een feestje krijg je eindelijk een 18+ polsbandje en ik word niet meer gezien als het jonkie”

Ondervind je plezier of ongemak- ken van het voortschrijden der jaren?
“Aan de ene kant ondervind ik er plezier aan. Ik mag zelf een biertje halen, op een feestje krijg je eindelijk een 18+ polsbandje en ik word niet meer gezien als het jonkie. Maar er zijn uiteraard ook minder leuke kanten. Zoals je eigen zorgverzekering betalen en zelf verantwoordelijkheid moeten dra- gen zonder dat daar eerst je ouders tussen kunnen komen.”

Hoe moet je wel en hoe moet je niet ouder worden?
“Mijn advies voor alle jongeren: volg je eigen weg en laat je toekomst niet door iemand anders bepalen. Je eigen keuzes zullen niet altijd de verstandigste keuzes zijn, maar het gaat je wel maken tot wie je bent. Wees trots op alles wat je meemaakt en leer er iets van. Opgroeien is bijzonder, in welke vorm dan ook.”

Winq ouder worden Marko Jovic
Marko Jovic

Marko Jovic

Hoe jong ben je?
“Ik ben 21 jaar.”

Is age just a number? Of zegt je leeftijd echt iets over wie je bent?
“Ik vind leeftijd alleen maar een nummer. Verschillende mensen gedragen zich anders op verschillende leeftijden. Sommige mensen zijn op mijn leeftijd nog heel kinderlijk en anderen juist heel volwassen, maar in onze maatschappij word je uiteindelijk wel beoordeeld op je leeftijd. Zelf word ik meestal ouder ingeschat dan ik ben.”

Ondervind je plezier of ongemakken van het voortschrijden der jaren?
“Ik vond ouder worden vroeger doodeng. Ik ben altijd de jongste van de familie geweest en het feit dat ‘kleine Marko’ nu 22 wordt, vind ik zelf echt heel raar. Toen ik twintig werd, had ik een halfjaar nodig om daaraan te wennen. Het lijkt wel dat er bepaalde eisen verbonden zijn aan elke leeftijd, die voorschrijven hoe ver je in het leven moet zijn. Ik heb gemerkt dat het vergelijken van mezelf met anderen alleen maar zelfdestruc- tief werkt. Toch vind ik ouder worden nu minder eng dan voorheen en ik kijk er ook best wel naar uit. Met het ouder worden komen nieuwe uitdagingen en doelen in zicht en daar ik krijg langzamerhand meer grip op.”

Ben je gelukkiger dan toen je jonger was?
“Ik ben op dit moment absoluut gelukkiger dan toen ik jonger was. Ik ben enorm veranderd in het afgelopen jaar en ik vind het leuk daar af en toe bij stil te staan. Ik ben constant aan het ontwikkelen en ik hoop dat dit zo door blijft gaan. Er is altijd iets waar ik mijzelf in kan verbeteren. Ik wil niet over tien jaar precies hetzelfde zijn als ik nu ben en ik hoop dat ik, door mijzelf verder te ontwikkelen, alleen nog maar gelukkiger word.”

Winq ouder worden Anthony Lamar Cuapin
Anthony Lamar Cuapin

Anthony Lamar Cuapin

Hoe jong ben je?
“Ik ben 26 jaar oud, maar ik zeg altijd dat ik de hormonen van een zeventienjarige heb.”

Is age just a number? Of zegt je leeftijd echt iets over wie je bent?
Age is definitely just a number. Lichamelijk gezien heb je mensen die totaal niet op hun leeftijd lijken. Zeventienjarigen die op 28-jarige rugbyspelers lijken bijvoorbeeld, maar ook 25-jarigen die op veertigjarige, kalende accountants lijken. Ik heb mensen gedatet die tien jaar ouder waren dan ik, maar juist ik mentaal de ‘volwassene’ van ons twee was. Leeftijd zegt niet veel over wie je bent als persoon. De mensen die mij kennen, weten dat ik volwassener ben dan veel anderen van mijn leeftijd.”

Ondervind je plezier of ongemakken van het voortschrijden der jaren?
“Beide! Ik kan niet wachten om die mentale barrière waar iedereen bang voor is – van dertig jaar te hebben geleefd – te passeren. Mijn leven wordt steeds stabieler. Ik kan aan mijn doelen in het leven werken. Alleen merk ik wel dat ik meer rust nodig heb na een avondje stappen. Hiervoor ben ik al meerdere keren gewaarschuwd. Daarnaast is een dag in bed, zonder contact met de buitenwereld, ook heerlijk. Vroeger was dat ondenkbaar.”

Denk je dat je gelukkiger zal worden als je ouder bent?
“Ik verwacht echt wel gelukkiger te zijn in de toekomst. Ik heb misschien wat onrealistische en hoge verwachtingen van mijn toekomst, maar ik weet dat er een grote kans is dat dit allemaal anders loopt. Als het niet gaat zoals ik wil, stel ik mijn plannen bij, no problem. Ik ben nu eenmaal hyperpositief ingesteld.”

Hoe moet je wel en hoe moet je niet ouder worden?
“Laat je niet beïnvloeden door anderen, over wat je wel of niet zou moeten zijn, kunnen of doen. En wees flexibel, positief en open-minded tegenover alles wat je nog gaat ervaren. En laat je grijze haren staan. Dat peper-en-zoutkleurig haar is helemaal in, daarmee kom je ‘wijzer’ over. Dat zou ik wel kunnen gebruiken, haha!”

Winq ouder worden Martin Bankers
Martin Bankers

Martin Bankers

Hoe jong ben je?
“Mijn leeftijd is 42, ik ben net jarig geweest.”

Is age just a number? Of zegt je leeftijd echt iets over wie je bent?
“Leeftijd is maar een getal. Iemands leeftijd weten, is vooral handig om te kunnen refereren aan bijvoorbeeld stijlperiodes in muziek, film, mode
en cultuur. Maar ook zegt het soms iets over iemands algemene ontwikkeling.”

Ondervind je plezier of ongemakken van het voortschrijden der jaren?
“Ik vind ouder worden niet erg, alleen het duurt wat langer voor je ’s ochtends uit de kreukels bent. En je realiseert je steeds meer hoe snel de tijd gaat. Dat je lichamelijk inlevert is jammer, maar je kunt er ook niets aan doen. Gewoon van jezelf houden en goed voor jezelf zorgen, dan valt het allemaal wel mee. En veel dingen doen waar je blij van wordt.”

Ben je gelukkiger dan toen je jonger was?
“Ja. En ik ben minder onzeker, meer ontwikkeld en meer ervaren. Ondanks dat er heftige dingen zijn gebeurd – ik heb vijf jaar geleden een zware hersenoperatie gehad, een hersentumor, en ik was betrokken bij een zwaar auto-ongeval in Italië. Zoiets zet je wereld op zijn kop, maar ik heb het doorstaan. Ik ben zelfs gelukkiger dan voorheen. Ondanks het hersenletsel, waardoor ik mijn twee mooie bedrijven heb moeten verkopen, zie ik het leven als een groot geschenk. What doesn’t kill you, makes you stronger.”

Hoe moet je wel en hoe moet je niet ouder worden?
“Voel je vrij en blij, maar forceer niets. Accepteren dat je ouder wordt is zó veel meer sexy dan jezelf vol botox of fillers spuiten. Je wilt er toch authentiek uitzien? Blijf actief, leef gezond, op zijn tijd een beetje rebels zijn is niks mis mee, want je leeft tenslotte maar één keer. En draag nooit gescheurde jeans na je zestiende.”

Winq ouder worden Christian Looman
Christian Looman

Christian Looman

Hoe jong ben je?
“44.”

Is age just a number? Of zegt je leeftijd echt iets over wie je bent?
“Je bent zo jong als je je voelt. Een cliché, maar het is echt zo. Ik heb vrienden van achttien en vrienden die ouder dan zeventig zijn. Als we met elkaar zijn, is dat leeftijdsverschil irrelevant en merk je er niks van. Het is natuurlijk wel zo dat je door de jaren heen meer ervaring opdoet en gevormd wordt.”

Ondervind je plezier of ongemakken van het voortschrijden der jaren?
“Ik heb geen moeite met ouder worden. Een ongemak is dat je na je dertigste niet meer alles kunt eten, zonder dat dit direct in je omvang zichtbaar is. Ook komen er wat rimpels bij. Tot nu toe heb ik daar nog nooit iets aan gedaan, maar ik sta er zeker niet negatief tegenover. Zo heb ik eens een haartransplantatie laten doen toen ik vond dat het nodig was en daar ben ik, iedere keer als ik in de spiegel kijk, nog steeds heel blij mee.”

“Ik heb eens een haartransplantatie laten doen en daar ben ik, iedere keer als ik in de spiegel kijk, nog steeds heel blij mee”

Ben je gelukkiger dan toen je jonger was?
“Als je jong bent, heb je minder zorgen. Nu ik ouder ben, heb ik meer verantwoordelijkheden. Maar iedere leeftijd heeft zo zijn charmes. Ik voel mij nu niet per se gelukkiger dan vroeger, alleen het geluk zit hem in andere dingen. Daarnaast geldt: het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.”

Winq ouder worden Joop Alberti
Joop Alberti

Joop Alberti

Hoe jong ben je?
“Ik ben 68 jaar, geboren op 3 november 1948.”

Is age just a number? Of zegt je leeftijd echt iets over wie je bent?
“Leeftijd is een getal, meer niet. Ik ken oude mensen van veertig en jonge mensen van tachtig. Het gaat erom hoe je in het leven staat, hoe je met dingen omgaat. Ben je een pessimist of een optimist? Gelukkig hoor ik bij de tweede categorie. Ik ben elke dag weer dankbaar voor de nieuwe dag en de mensen om mij heen en voor mijn echtgenoot, met wie ik al ruim 38 jaar samen ben. En natuurlijk voor onze hond, niet te vergeten. Ik had betrokken en liefdevolle ouders. Ik voel mij een gezegend mens.”

Ondervind je plezier of ongemakken van het voortschrijden der jaren?
“Ondanks dat ik een ochtendmens ben, hoef ik tegenwoordig niet meer om kwart over zes mijn bed uit, maar pas om zeven uur. Wanneer het mogelijk is, loop ik vroeg met de hond over het strand. Dat kon niet toen ik nog werkte. Ik doe zó veel – dagen en avonden zijn snel gevuld. Stilzitten gebeurt niet vaak. Ik geniet van alle dingen waar ik bij betrokken ben en waar ik mijn ideeën en energie in kwijt kan. Natuurlijk zijn er wel lichamelijke ongemakken, maar zoals mijn oude schooljuffrouw van de lagere school altijd zei: ‘Klagen doen we bij de dokter.’”

Ben je gelukkiger dan toen je jonger was?
“Elke tijd heeft zijn betere en zijn mindere kanten. Ik ben zeker niet ongelukkiger dan toen ik jonger was, maar het is anders nu. De tijd is anders. Je hebt meer bagage waar je wat mee moet en wat mee kunt. Ik haal veel energie uit het zingen, het leiden van mijn zanggroep, werken in een hospice, onze Scheveningse klederdrachtgroep. Misschien klinkt het allemaal wat zoetsappig, maar ik heb het nu eenmaal naar mijn zin in het leven. Natuurlijk mis ik de mensen die er niet meer zijn, maar ik waak ervoor om verdriet mijn leven te laten beheersen. En dat lukt mij heel aardig.”

Hoe moet je wel en hoe moet je niet ouder worden?
“Ik heb drie adviezen. Eén: wat er ook op je pad komt, pak je zootje maar op en loop door. Niet in een hoek gaan zitten kniezen. Twee: het leven is als een boemerang. Wat je uitgooit, krijg je terug. En drie: behandel iedereen zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Foto's: Brigitte Vincken
Styling: Juan Velazquez Caceres
Grooming: Stef Ravbolsky @ Annelies Tan Management
Assistent Styling: Esther Bits

Met dank aan: The Student Hotel Amsterdam City

Dit artikel verscheen in Winq 85, november 2017

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau