Corona: steeds meer modeontwerpers maken mondkapjes

Leestijd: < 1 min

Christian Siriano ken je wellicht van Project Runway, of in het Nederlands: Project Catwalk. De modeontwerper draagt zijn steentje bij om de coronacrisis in te dammen, door zich toe te leggen op het maken van mondkapjes en gezichtsmaskers. En zo zijn er meer voorbeelden van modemensen en –fabrikanten die meehelpen.

Vorige week gingen de meeste modefabrieken in de Verenigde Staten op slot, deels vrijwillig en deels gedwongen door de overheid. Dit om te voorkomen dat het coronavirus zich snel verspreidt.

Beschermende kleding
Dit weekend gingen hier en daar de lichten weer aan. Modeontwerpers en –fabrikanten hebben besloten om zich voorlopig niet toe te leggen op het maken van kleding, maar op mondkapjes, gezichtsmaskers en andere beschermende kleding waaraan een schrijnend gebrek is.

Een van die ontwerpers is Christian Siriano (links op de bovenstaande foto), de modeontwerper die de jongste winnaar ooit was van Project Runway: in 2008 won hij het vierde seizoen. Hij heeft de tien naaisters die voor hem werken, moeten ontslaan, maar nu heeft hij ze opnieuw aangenomen. Samen hopen ze per week een paar duizend gezichtsbedekkende maskers te kunnen leveren.

Ziekenhuis
Een ander voorbeeld is van Karla Colletto, dat normaalgesproken zwemkleding maakt. De fabriek in Virginia is nu weer geopend voor het maken van beschermende kleding voor ziekenhuispersoneel.

Tot slot noemen we American Apparel. Oprichter Dov Charney hoopt met zijn fabriek in Los Angeles per week zo’n 300.000 gezichtsmaskers en 50.000 beschermende kledingstukken te maken.

Uitwasbaar
De maskers van Charney en Siriano zijn uitwasbaar en herbruikbaar. Ze hebben geen medisch keurmerk, maar voldoen volgens Siriano wel aan de standaarden van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie F.D.A..

Eerder al maakte LVMH (het bedrijf achter Moët, Hennessy en Louis Vuitton) bekend dat ze hun fabrieken inzetten voor het maken van handgel. In Spanje is Inditex, het moederbedrijf van Zara, ook bezig met het maken van ziekenhuiskleding.

Bron: New York Times

Powered by Labrador CMS