Kijktip: Bauhaus - Die Neue Zeit, een dramaserie met een sterrencast

Bekijk hier de trailer

Leestijd: 3 minuten - door Winq redactie op 27 maart 2020

Een sterrencast is aangetrokken voor een Duitse dramaserie over de invloedrijke culturele beweging rond Walter Gropius, Bauhaus - Die Neue Zeit genaamd. De serie start in 1919 en schetst een beeld van de kunst, architectuur en andere nieuwe ideeën die ontstaan binnen de stroming. En van de ondergang. Hier de trailer.

Het is 1919. De Eerste Wereldoorlog is afgelopen, de oude keizerrijken zijn ineengestort. Omdat het verleden niets dan ellende heeft bracht, waart er een golf van vernieuwing door Europa.

Nieuwe tijd
In deze periode van onrust hoort Dörte Helm, studente kunstgeschiedenis, in de Bauhausschool de eerste speech van oprichter Walter Gropius over een nieuwe tijd. Ze besluit zich aan te sluiten bij zijn beweging. Zijn vernieuwende aanpak, voor velen te provocerend, windt haar op. Zoals vele geestverwanten wordt ze een overtuigde aanhanger.

Al snel krijgen de meester en zijn leerlinge een relatie. Ze zijn jong en verliefd, energiek en radicaal. De school ontwikkelt zich ondertussen tot een broedplaats voor kunst, architectuur en feminisme.

Armoe en honger
Maar terwijl bij Bauhaus nieuwe maatschappelijke en culturele ideeën opborrelen, en daarmee nieuwe hoop, zorgt de inflatie in het land voor armoe, honger en angst voor de toekomst.

Bauhaus

Conservatieve en rechts-radicale krachten vormen een grote bedreiging voor de nieuwe tijd en voor het voortbestaan van Bauhaus. Gropius staat voor een dilemma. Om zijn school te redden, die de twintigste eeuw als geen ander heeft vormgegeven, moet hij compromissen sluiten met zijn idealen.

Cast
De cast van de serie Bauhaus - Die Neue Zeit bestaat uit Anna Maria Mühe, August Diehl (Inglourious Basterds), Trine Dyrholm (The Legacy), Valerie Pachner, Ludwig Trepte, Birgit Minichmayr en anderen. De serie is bedacht door Lars Kraume, die samen met Judith Angerbauer het scenario schreef.

Bauhaus - Die Neue Zeit is op 24 maart op dvd uitgebracht. Vanaf vandaag is de serie ook te zien via streamingplatform Lumiereseries.com, voor € 12,50.

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 103

Deze keer: een speciale Pride-editie

Neem een abonnement

Geef cadeau