Hot op Instagram: Dolly Dots, Culture Club en andere foto’s van Govert de Roos

Een bloemlezing uit zijn online archief

01 april 2020, Jaap Bartelds, 3 minuten

De Dolly Dots zagen er immer fruitig uit in hun vrolijk gekleurde fashion. Henny Vrienten van Doe Maar was een hunk in zijn visnethemd. En Boy George werd vastgelegd als het excentrieke middelpunt van de Culture Club. Zie hier het Instagram-account van fotograaf Govert de Roos, dat leest als een archief vol stijl- en modehoogtepunten uit de jaren ’70, 80, ’90, ’00 en ’10.

De Roos draait al meer dan vijftig jaar mee op het hoogste niveau, zowel nationaal als internationaal. Op zijn Instagram-account komen de mooie en bijzondere foto's naar boven. Soms een bekende, soms een persoonlijke en soms eentje die nog nooit of sinds lange tijd niet is gepubliceerd.  Voor aankomende vrijdag is vast te verklappen dat er een nog nooit vertoonde unieke foto van André Hazes wordt onthuld. 

Portretten en albumhoezen
Govert de Roos maakte wereldwijd naam en faam met zijn unieke foto's van John Lennon, Sade, Michael Jackson, Prince, Grace Jones en ABBA. In Nederland was hij vaste fotograaf van populaire bladen als Hitkrant en Muziek Expres en maakt hij veel albumhoezen voor de Dolly Dots, Patricia Paay, Rob de Nijs en André Hazes. De 66-jarige Govert is nog steeds erg actief en verzorgde onlangs nog de fotografie voor musicals als Hello Dolly en speelfilms als Onze Jongens en Suriname de Film

Debbie Harry, Grace Jones, Sade en Whitney Houston
Fotografie: Govert de Roos

Het mooie aan de online tentoonstelling van De Roos is dat nagenoeg ook alle foto's te koop zijn via 9xGallery.nl. De online gallery heeft doorgaans iedere maand een van de topstukken van De Roos in de aanbieding, zoals op dit moment Sade, maar gaat nu voor een speciaal bedrag de foto's die hij nu op zijn Instagram plaatst aanbieden in het formaat 20x20cm in een lijst van 30x30cm. En ook nog eens gesigneerd door de fotograaf zelf. 

Bloemlezing
Hier een bloemlezing uit zijn inmiddels omvangrijke online archief, van een piepjonge Whitney Houston, Arnold Schwarzenegger in zijn jonge jaren, ABBA vóór en ná hun relatiecrisis, de immer strakke Grace Jones, de Dolly Dots in al hun kleurige vrolijkheid en George Baker die in zijn zwembroek het gras staat te maaien. Leuk: alle foto's zijn voorzien van commentaar van De Roos. Enjoy!

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau