Toch op zoek naar seks: "Ik ben coronavrij"

Campagne gestart om seksdates te stoppen

Leestijd: < 1 min

Ondanks het voorschrift om anderhalve meter afstand te bewaren, zijn sommige homomannen nog steeds op zoek naar seksdates. Tot grote frustratie van andere gays, die een campagne zijn begonnen.

Vrijdag 3 april, de dag dat het RIVM 148 nieuwe coronadoden bekendmaakt. Op Grindr schrijft een 27-jarige man dat hij geil is en seks zoekt. Hij heeft zin in een ‘cardate’, staat op zijn profiel, en vraagt wie hem wil ophalen. Maar waarom daten in tijden van corona? De man antwoordt kortweg: “Ben coronavrij”, en stuurt er meteen een naaktfoto achteraan.

Terwijl inmiddels zeker zo’n 1.500 mensen in Nederland zijn overleden aan het besmettelijke coronavirus en het crisis is op de IC’s, blijven sommige mensen ‘gewoon’ afspreken voor seks. Ook op de populaire gaycontactsite Bullchat zijn mannen actief op zoek, ondanks het voorschrift om afstand te bewaren. En ondanks dat er aanwijzingen zijn dat iemand zónder symptomen óók besmettelijk kan zijn. ‘Welke jonge gast wil dumpen?’, schrijft iemand bijvoorbeeld. En: ‘ERVAREN en SERIEUS bi top ontvangt DISCREET’, of: ‘Slank en lichtgespierd ontvang in oost’.

Jij hebt de keuze

Ivo Mittelmeijer, manager van gaysauna Nieuwezijds in Amsterdam, snapt net als homo’s in zijn omgeving niets van dit gedrag. Ze hebben daarom in een week tijd een online campagne uit de grond gestampt: ‘Sexdate? #NUffNIET!’ De actie bestaat uit filmpjes waarin de oproep klinkt om thuis te blijven, en wordt onder de aandacht gebracht via Facebook, Instagram en datingsites en -apps als Bullchat, Scruff en Recon. Soa Aids Nederland – dat ook ziet dat sommige mannen blijven zoeken naar seksdates – ondersteunt de actie.

Onder anderen dragqueens, horecamedewerkers en homo’s uit de zorg, verleenden hun medewerking. Een van hen is spoedeisendehulpverpleegkundige Thijs Fransen. In een indringend filmpje, opgenomen in het Amsterdamse OLVG, zegt hij: “Jij hebt de keuze om te stoppen met daten in de Covid-tijd. Je besmet onnodig elkaar of raakt zelf besmet. Ik wil je absoluut niet onder mijn handen krijgen, dus hou het vol.”

Verpleger Thijs Fransen
Spoedeisendehulpverpleegkundige Thijs Fransen: "Ik wil je absoluut niet onder mijn handen krijgen, dus hou het vol"

“Blijf alsjeblieft thuis, stop met daten”, zegt grafisch designer Rogério in een ander filmpje. Hij noemt ook alternatieven: “Je kunt een verhaal schrijven over je seksleven, denk aan alle fijne dingen die jij je wilt herinneren. Bel mannen met wie je eerder seks had en deel wat je zo fijn vond. Of gebruik speeltjes.”

Imagoschade

Mittelmeijer baalt van mannen die blijven daten omdat zij anderen en zichzelf daarmee in gevaar brengen. Maar hij vreest ook imagoschade. “We zijn juist bezig om een beter beeld van onszelf als community neer te zetten”, zegt Mittelmeijer. "We willen laten zien dat we met zoveel meer bezig zijn dan seks alleen."

Hij noemt de Pride Amsterdam als voorbeeld, dat steeds meer een uitje wordt voor het hele gezin en waarmee aandacht wordt gevraagd voor kwetsbare subgroepen. Mannen die online op zoek blijven naar snelle seks, doen dit soort inspanningen deels “teniet”, volgens Mittelmeijer.

Profielfoto met mondkapje

Wie rondkijkt op bijvoorbeeld Grindr of Bullchat, ziet tegelijkertijd óók mannen die nu juist níét willen daten. Zo heeft een 27-jarige man op Grindr een profielfoto met mondkapje, en staat op zijn profiel: "Let’s be responsible guys, and not meet in these times!" Dat soort oproepen zie je meer. Sommige mannen zoeken hun heil tijdelijk in cam- of telefoonseks, of besluiten om alleen te chatten – afspreken komt wel ná de crisis.

“De meeste mensen snappen dat een seksdate er nu gewoon even niet inzit”, benadrukt seksuoloog Erik van Beek, die veelal mannen helpt. Maar ook hij hoort verhalen van mannen die tóch nog wisselende sekscontacten hebben. En hoe langer de ‘intelligente lockdown’ duurt, hoe moeilijker mannen het gaan krijgen, voorspelt Van Beek. “Ik denk dat een aantal mannen zich dan niet langer kan beheersen.”

Samen aftrekken

Bij Mainline, een stichting die zich inspant voor de gezondheid van drugsgebruikers, zien ze eveneens dat mannen online op zoek blijven naar seks. Leon Knoops is veldwerker en trainer bij Mainline en ondersteunt mannen die seksen onder invloed van drugs (chemseks) en daar soms ook verslaafd aan zijn. Zeker voor hen is het “een heel uitdagende periode”, zegt Knoops. “De meesten geven aan dat ze een seksvrije periode hebben en een kleine groep is op zoek naar ‘veilige’ seks.” Zo plaatste een man online de oproep om samen af te trekken – op zijn bank, maar met anderhalve meter afstand. En eerst handenwassen.

De mannen die tóch afspreken voor seks met aanraking, zijn voornamelijk mannen die normaal gesproken veel wisselende sekscontacten hebben, denkt Van Beek. Soms houdt dat verband met onzekerheid, stress of eenzaamheid. De seksuoloog maakt zich zorgen om het lot van deze mannen: spreken ze tóch af, dan lopen ze directe gezondheidsrisico’s en kans op morele wroeging na afloop; spreken ze níét af, dan moeten ze ineens afkicken – al kan bijvoorbeeld videoseks helpen.

Seks nu juist belangrijker

Juist in deze tijd hebben sommigen extra behoefte aan seks of aanraking. “De verhalen over de gevolgen van corona worden steeds rampzaliger, en daarmee wordt seks belangrijker”, zegt Van Beek. “Seks heeft ook een troostende en verdovende functie. Zeker voor mannen die gewend zijn om stress op te lossen door seks kan het nog weleens heel lastig worden.”

Natuurlijk zijn er ook hetero’s die in coronatijd op zoek zijn naar seks met wisselende partners. In hoeverre dat verschilt met het gedrag van gays is nu niet te zeggen. Feit is wel dat van de Nederlandse homo- en bimannen ruim 50 procent meer dan tien sekspartners heeft gehad, tegenover slechts 16 procent van de heteromannen. Bij vrouwen gaat het om 12 procent van de hetero’s en een kwart van de lesbiennes en biseksuelen, blijkt uit cijfers van Rutgers, het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van seksualiteit.

Knipoog

Hoe de Nederlander zich in coronatijd precies gedraagt op seksgebied, zal later blijken: in het nieuwe seksonderzoek dat Rutgers volgend jaar zal uitvoeren, wordt de impact van de coronacrisis meegenomen, laat een woordvoerder aan Winq weten. Ook al blijven sommige mensen afspreken, is het volgens haar “goed mogelijk dat we minder losse contacten zullen zien.” Zeker omdat plekken waar mensen losse contacten ontmoeten, zoals discotheken en seksclubs, nu gesloten zijn.

Een laatste keer Grindr openen. Meteen volgt een berichtje van een dertiger met ‘fuck me’ als profielnaam. Hij zoekt ‘hot fun’. Maar corona dan? Hij reageert met een smiley die zijn tong uitsteekt en knipoogt. “Seks is belangrijk”, schrijft de man.

Kun je nog tongzoenen? En andere vragen

Op de website van Man tot Man, een initiatief van Soa Aids Nederland en GGD’en, vind je vragen en antwoorden over gayseks in coronatijd. Een selectie:

  • Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?
    Het is de bedoeling dat je anderhalve meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben. Je partner met wie je in huis woont, vormt een uitzondering.
  • Hoe zit het met tongzoenen?
    Het virus is overdraagbaar via tongzoenen.
  • Beschermt PrEP tegen COVID-19?
    Nee, er is geen enkel bewijs dat PrEP voorkomt dat je het coronavirus krijgt of dat je er sneller van geneest als je PrEP gebruikt.

Vind je het moeilijk om nu geen seks te hebben? Dan kun je terecht bij de Aids Soa Infolijn: 0900 204 2040 (beperkt bereikbaar).

Powered by Labrador CMS