Sean Hayes zit niet bepaald stil na het einde van Will & Grace, waarvan binnenkort de allerlaatste aflevering wordt uitgezonden. Hij heeft zijn stem geleend aan de Netflix-serie Q-Force, een animatiekomedie waarin LHBTQ superspionnen centraal staan.

Lazy Susan
Verder promoot Hayes zijn nieuwe film, Lazy Susan, die gaat over een ‘spectaculair ongemotiveerde cisgender vrouw’, zoals hij haar zelf noemt. Hij speelt Susan, en naast hem zijn Carrie Aizley (Transparent), Margo Martindale (The Americans), Jim Rash (Community), Allison Janney (I, Tonya en Mom) en Matthew Broderick (The Producers) te zien.

Volgens Hayes zullen de kijkers van Lazy Susan in hun nopjes zijn met Alison Janney. De acteur zegt dat zij een enorme ‘queer appeal’ heeft. Waarom? “Dat is makkelijk. Omdat ze een sterke, zelfverzekerde pionier van een actrice is.”

Coronacrisis
Hayes is trots op zijn film, die verschijnt middenin de coronacrisis terwijl wereldwijd heel veel mensen thuis zitten. “Het is een gekke tijd waarin de film uitkomt, aangezien iedereen zich nu een beetje Lazy Susan voelt.”

Trampolinecentrum
Lazy Susan
is geen Hollywood-blockbuster, maar een kleine film gemaakt met een klein budget, aparte personages en geen glamoureuze locaties. Susan zelf doet niet zoveel. Ze hangt rond in haar slaapkamer waar ze collages maakt. Haar enige uitje is een tripje naar K-Mart, en daarvoor gebruikt ze een rolstoel. Ze is verliefd op iemand die een trampolinecentrum heeft, waar de hele buurt komt springen. En wat betreft haar bedprestaties? Tja, ze gaat gewoon op haar rug liggen.

Hayes ziet zijn film als een hommage aan indiefilms, als voorbeelden noemt hij Napoleon Dynamite en Welcome to the Dollhouse. Volgens hem is Susan gebaseerd op echte mensen en zijn er een hoop stadjes in de VS die lijken op hetgeen te zien is in Lazy Susan.

Zwarte humor
Hij vertelt dat Susan al heel lang in zijn hoofd zit. “Ik speelde haar al eens voor een auditie lang voordat Will & Grace van start ging.” Aanvankelijk was het idee om er een tv-serie van te maken vol zwarte humor, maar dat is nu een film geworden. Hayes benadrukt dat het geen ‘cross-dressing comedy’ is zoals Mrs. Doubtfire of Tootsie. “Ik noem het geen crossdressing, ook geen transgender en ook geen drag. Susan is gewoon een vrouw, ik wil er niemand mee voor het hoofd stoten. Ik heb nog nooit eerder gezien dat een cisgender man een cisgender vrouw speelt, dat is alles.”

Het complete interview met Sean Hayes is te lezen op Advocate.com. Lazy Susan is sinds 3 april te zien op Amazon Prime Video, iTunes, Google Play en meer. Hier een overzicht van alle streamingplatforms. En dit is de trailer: