Nadat Fabio en Daniël werden aangevallen, besloten ze het incident te filmen. Toen hun belagers dat zagen, kreeg Fabio een trap. 112 werd gebeld, maar toen de politie ter plaatse was, waren de daders al gevlucht. Toen de agenten waren vertrokken, kwamen twee jongens op een scooter langsgereden. Zij spuugden het koppel in het gezicht.

Intolerantie
Op Facebook schrijft Fabio: “Dit had ik echt niet verwacht in een land als Nederland. In mijn geboorteland Brazilië misschien, maar niet hier. Als er nu niet wordt ingegrepen, kunnen ze doorgaan met hun intolerantie.”

De politie neemt de zaak hoog op. Inmiddels heeft een 15-jarige verdachte zich gemeld bij de politie. Hij wordt verdacht van belediging en zit nog vast omdat er nog een schorsing liep voor een eerdere zaak. Volgens de advocaat van de verdacht ligt de zaak genuanceerder en zou er een ander voorval vooraf zijn gegaan aan het incident.

Interview
De verdachte zelf deed zijn verhaal in een interview met vlogger Youness Ouaali, dat hier is te zien.

Het COC spreekt van een afschuwelijk incident en dringt aan op meer maatregelen tegen LHBTQ-geweld. De organisatie zoekt contact met de slachtoffers. “Het is gewoon afschuwelijk als je wordt aangevallen om wie je bent, omdat je hand en hand loopt met je vriend”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Daar wordt ik net als de slachtoffers heel boos om.”

Minder geld en meer veroordeelde daders
Oosenbrug wijst er op dat zo’n zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Ze wil dat de regering meer doet om anti-LHBTQ-geweld aan te pakken. “Het is tijd voor minder geweld en meer veroordeelde daders”, aldus de COC-voorzitter.

Ze deed die oproep ook op 9 april, in reactie op een regeringsbrief zónder nieuwe maatregelen. Het COC wil onder meer agenten die gespecialiseerd zijn in de aanpak van discriminatie, meer steun voor Roze in Blauw-politieteams en verplichte aandacht op politieacademies voor de aanpak van discriminatie. Op scholen zou meer en betere aandacht aan LHBTI-acceptatie moeten worden besteed.

Roze in Blauw
Fabio en Daniël roepen slachtoffers van anti-LHBTI scheldpartijen en geweld op om altijd aangifte te doen. “Anders gaat de intolerantie door”, aldus Fabio. Daar sluit het COC zich geheel bij aan. Aangifte doen kan bijvoorbeeld via Roze in Blauw.