Discriminatie van bi- en trans personen wordt strafbaar

Leestijd: < 1 min

Discriminatie en belediging van biseksuele en transgender personen wordt expliciet strafbaar gesteld. Minister Dekker (Rechtsbescherming) schreef dat aan de Tweede Kamer.

Er wordt door o.a. COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland al lang gepleit voor deze wetswijziging. “Dit is goed nieuws voor transgender- en biseksuele personen”, melden voorzitters Brand Berghouwer (TNN), Astrid Oosenbrug (COC) en Inge Intven (NNID). “De wet laat er straks geen misverstand meer over bestaan: transgender- en biseksuele personen mag je niet discrimineren, en wie dat wel doet is strafbaar. Dat moet nu gelijk ook voor intersekse personen gaan gelden.” De organisaties roepen de regering op om ook discriminatie en belediging van intersekse personen strafbaar te stellen.

Nu worden in het Wetboek van Strafrecht (art. 137 c en e) alleen ras, religie, hetero- of homoseksuele gerichtheid en handicap genoemd als verboden discriminatiegrond. Onder de nieuwe wet wordt het ook strafbaar om mensen uit te schelden, te beledigen of te discrimineren om hun transgender-zijn, of omdat ze er bijvoorbeeld niet ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ genoeg uit zouden zien. De wetswijziging is ook van belang voor bijvoorbeeld non-binaire personen.

De regering baseert haar voorstel onder meer op een recente wijziging van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Daarin is discriminatie wegens genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken op werk, school en andere gebieden al verboden sinds 1 november 2019. Dat gebeurde op aandringen van COC, TNN en NNID d.m.v. een wetsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks. Door die wet mag je als trans- of intersekse persoon niet zomaar meer worden uitgesloten van diensten, onderwijs, ruimtes of functies.

Bron: COC Nederland

Powered by Labrador CMS