“Vooralsnog komt mijn Indiase kookkunst uit een Knorr-pakje, dat kan beter”

De 'signature dish' van Mohan

Leestijd: < 1 min

In deze rubriek vragen we aan onze lezers welk gerecht zij op tafel zetten wanneer ze écht indruk willen maken. Bijvoorbeeld bij een eerste date, als ze voor het eerst gaan koken voor hun schoonouders, of wanneer ze gewoon goede culinaire sier willen maken. Mohan Verstegen (40), militair arts bij defensie, houdt zichzelf scherp door regelmatig nieuwe ingrediënten toe te voegen aan zijn gerechten.

“Ik ben in Zuid-Limburg opgegroeid, met de bourgondische keuken: zuurvlees en rijstevlaai. Tijdens mijn studie leerde ik mijn beste vriendinnetje Nora kennen, zij heeft me enthousiast gemaakt om zelf te gaan koken. Ook leerde ze mij om out-of-the-box te denken en creatief om te gaan met ingrediënten. We koken vaak samen, ook voor vrienden en familie. We beginnen met een basisidee, maar kopen altijd drie ingrediënten extra zodat we tijdens het koken iets kunnen uitproberen. Dat zijn dan dingen waar je bij aanschaf nog geen concreet plan hebt, maar waarvan je denkt dat ze best goed bij het gerecht zouden passen. Ik room wat af uit de pan, gooi zo’n nieuw ingrediënt erbij, en proef even voor. Als het past, dan mag het erbij. Het gaat eigenlijk nooit mis.

Mijn goede voornemen voor 2020 is om eens te kijken wat de Indiase keuken te bieden heeft. Ik ben geadopteerd uit India, en houd heel erg van kip tandoori. Maar dat komt bij mij nog gewoon uit een pakje van Knorr. Daar zit dus ruimte voor verbetering. Als er iets mis gaat, is dat vooral op techniek. Zo was ik laatst een stoofpotje aan het maken. Het recept was voor vier personen, maar ik kookte voor twee. Alle hoeveelheden door de helft dus, maar dat was ik bij het laurierblad vergeten. Niet zo lekker.

Signature Dish Mohan
Signature Dish Mohan

Knoflook-kastanjechampignonsoep

(Voor 2 personen)

Mijn vriendje houdt heel erg van champignons, dus we eten vaak iets waar dat inzit. Wat het lastig maakt, is dat hij niet van uien houdt. Dat zit toch in heel veel gerechten. Ik heb ontdekt dat je uien prima kunt vervangen door knoflook, in bijna alle gerechten. Zéker als je de knoflook eerst poft of kookt, dan is hij niet meer zo scherp. Zo krijgt je gerecht toch de smaak en diepte die je normaal gesproken creëert door wat ui te fruiten. Dit is een recept voor een lekkere soep die erg eenvoudig klaargemaakt kan worden, terwijl hij er prachtig uitziet. Je zet echt iets speciaals op tafel, en iedereen kan het. Ik maak mijn vriendje Michał er ook nog eens blij mee, da’s ook best belangrijk!”

Ingrediënten

Voor de crunch
1 ei • 2 plakjes bladerdeeg • beetje grof zeezout

Voor de veggies-fraîche
400 gr verse bladspinazie • 1 bakje crème fraîche 

Voor de soep
600 gr kastanjechampignons • 50 gr roomboter • 50 gr bloem • 500 ml paddenstoelenfond • knoflook • slagroom • rode peperkorrels

Bereidingswijze

De crunch
Verwarm de oven voor op 180°c en snijd de bladerdeegplakjes in tweeën. Bestrijk met eigeel en bestrooi met wat zeezout. Bak deze in de oven, tot ze volledig omhoog gekomen zijn, gaar en niet verbrand.

De veggies-fraîche
Blancheer 3 keer 1 minuut de spinazie. Goed laten uitlekken. Dan mag de spinazie in een blender. Mix met wat crème fraîche tot een felgroene, smeuïge brei ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe.

De soep
Kook of pof de knoflook tot een puree. Snijd de kastanjechampignons in kwarten en bak ze op hoog vuur. Voeg de knoflookpuree op het einde toen en zet het vuur op tijd uit. Ze mogen nog wel wat hard zijn. Maak de roux door 50 gram boter langzaam te smelten, haal de pan van het vuur en voeg 50 gram bloem toe. Roer met een garde. Zet het vuur laag en voeg langzaam (!) de paddenstoelenfond toe. Nu mogen de champignons erbij. Kort laten pruttelen tot de soep wat steviger is. Naar smaak wat slagroom toevoegen.

Serveer de soep in een diep bord. Mik er wat veggie-fraîche in (leuk motiefje mag!) en wat rode peperkorrels. Serveer met het krokantje. Zin om te wijnen, wijnen, wijnen? Hier past een Chardonnay, Pinot Gris of een Pinot Noir bij.

Foto: Roel Janssen

Powered by Labrador CMS