Recensie

Nieuwe Netflixserie Hollywood meer dan interessante 'period piece'

Tinseltown, maar dan vanuit een gay perspectief

Leestijd: < 1 min

We moesten het nog heel even voor ons houden, maar vandaag kunnen we dan ein-de-lijk onze recensie van de nieuwe Netflixserie Hollywood plaatsen. De nieuwste creatie van Ryan Murphy (Glee, American Horror Story) laat de 'golden age of Hollywood' zien: vlak na de Tweede Wereldoorlog dus. Maar dan vanuit een gay perspectief.

Hollywood start met beginnend acteur Jack Castello (gespeeld door David Corenswet, die we kennen uit The Politician). Zijn vrouw is zwanger en hij staat bijna dagelijks aan het hek van een filmstudio in de hoop een rolletje als figurant te bemachtigen. Als Jack voor de zoveelste keer niet wordt gekozen, wordt hij door Ernie (Dylan McDermott) uitgenodigd om te komen werken bij diens pompstation.

Bij het pompstation van Ernie wordt niet alleen benzine gepompt: als klanten het juiste codewoord noemen, gaat een van de pompbedienden met hen mee naar huis of hotel voor wat betaalde lol tussen te lakens. Maar als het bedienen van mánnelijke klanten Jack te ver gaat, brengt hij beginnend scenarioschrijven Archie (Broadwayster Archie Pope) binnen bij Ernie. Archie scharrelt op zijn beurt met beginnend acteur Rock Hudson, die door zijn manager Henry Wilson (beiden gebaseerd op echte personen) regelmatig naar audities wordt gestuurd die beslist niet #MeToo-proof zijn.

Hollywood blijft tot het einde boeiend.

Uiteindelijk volgen we in Hollywood een ambitieuze groep mensen die het als acteur, scenarioschrijver of regisseur willen maken, maar vanwege hun geaardheid of huidskleur direct met 1-0 achterstaan. Lukt het ze om op de juiste plek op de juiste tijd te zijn, en door vriendjespolitiek steeds een stapje verder te komen? Waar andere Ryan Murphy-series na een paar afleveringen nog weleens in willen kakken, blijft Hollywood tot het einde boeiend.

Gaandeweg verkent Ryan Murphy met Hollywood namelijk waar het échte Hollywood in de jaren 50 nog niet klaar voor was: wat zou er gebeuren als het deze groep mensen ondanks hun niet-standaard geaardheid of afkomst toch zou lukken om voet aan de grond te krijgen in de showbusiness? Murphy lijkt daarmee de geschiedenis te willen herschrijven. Dat maakt Hollywood niet alleen een interessante 'period piece', maar roept ook vragen op over het gebrek aan gelijke kansen binnen de showbusiness dat nu nog steeds heel actueel is. Voor wie weinig interesse heeft in deze emancipatoire insteek van de serie, is er genoeg sexy mannelijk schoon om zich aan te vergapen. Inclusief glansrol voor Jake Picking (Horse Girl) als Rock Hudson, de acteur wiens homoseksualiteit zijn hele carrière een publiek geheim was en die begin jaren 80 als eerste écht grote beroemdheid overleed aan de gevolgen van aids.

Alle zeven afleveringen van Hollywood zijn vanaf 1 mei te zien op Netflix.

Powered by Labrador CMS