In de Vlaamsche Pot was een tv-serie die vanaf 1990 vijf seizoenen lang werd uitgezonden door Veronica. Het was voor die tijd baanbrekend dat de serie ging over een homostel, dat volledig naturel en zonder allerlei clichés werd geportretteerd.

Restaurant
In de serie speelde Edwin de Vries de nogal snel geïrriteerde Karel Visser, die restauranteigenaar was. Sergi-Henri Valcke was te zien als Lucën van Damme, die als kok de scepter zwaaide over de keuken.

Verder was Susan Visser te zien als Dirkje, de kokshulp van Luciën en tevens zijn nichtje. In de bediening stond Frits van Sweelinck-Aerdenhout, een rol van Frans van Deursen. Frits werd regelmatig nogal ongepast hitsig van de onschuldige, lieve Dirkje.

Adele Bloemendaal
Hoogtepunt van de serie was het tweede seizoen, toen Adele Bloemendaal aan de cast werd toegevoegd als buurvrouw Irma en Erik de Vries nog niet was vertrokken. Die zou pas in seizoen vijf weer opduiken, in een gastrol.

In de serie dook een keur aan gastacteurs op, onder wie Marc-Marie Huijbregts, Marco Bakker, Liz Snoijink, Rijk de Gooyer, Huub Stapel, Nelly Frijda en Joop Doderer.

Thema's
Thema’s als homoseksualiteit kwamen af en toe ter sprake, bijvoorbeeld in de aflevering ‘Het Virus’, wanneer een gast niet wil blijven als hij erachter komt dat het restaurant wordt bestierd door twee homoseksuele mannen. De opvliegende Luciën gaat er meteen vanuit dat die man denkt dat ze aids hebben, maar zoals altijd met komedieseries komt er uiteindelijk toch een andere aap uit de mouw.

Daarmee bleef In de Vlaamsche Pot altijd luchtig, en maakte de serie tegelijkertijd onderwerpen bespreekbaar in een tijd waarin dat nog helemaal niet vanzelfsprekend was. Afgewisseld met heel veel flauwe seksgrappen. Dat wel.

Duitsland
De serie werd ook in Duitsland uitgezonden, met nagesynchroniseerde stemmen. De titel: Durchgehend warme Küche. In 2000 kwam er een nieuwe versie onder de naam Auberge De Vlaamsche Pot, met Dick van den Toorn, Maxim Hartman en Marit van Bohemen. Deze serie werd uitgezonden op Net5, maar was geen succes.

Afleveringen
Hier onder een aantal afleveringen, de rest vind je hier op YouTube.