Video

Jeangu brengt akoestische versie 'Grow' uit + meer Songfestivalfun

Gelukkig is er nog van alles te beleven voor Songfestivalfans

01 mei 2020, Martijn Tulp, 3 minuten

Het Songfestival is helaas afgelast, maar toch is er nog van alles te beleven voor Songfestivalfans. Zo brengt onze Nederlandse inzending voor 2020 én 2021, Jeangu Macrooy vandaag een nieuwe versie van zijn nummer 'Grow' uit, en plaatst de EBU héél veel – soms hilarische – beelden op YouTube.

Jeangu Macrooy zou op 16 mei automatisch in de finale van het Songfestival staan met zijn nummer 'Grow'. Helaas gooide coorna roet in het eten. Vandaag lanceerde hij twee speciale uitvoeringen van ‘Grow’. In een leeg Concertgebouw in Amsterdam nam hij een akoestische versie op met alleen pianobegeleiding. Een bijzondere opname volgens Jeangu, die al meerdere keren optrad in Het Concertgebouw: “De akoestiek van het Concertgebouw is natuurlijk ongeëvenaard en dat hoor je terug in de opname; de zaal doet echt mee. Ik denk dat veel mensen in deze moeilijke tijd troost vinden in muziek en hopelijk kan ik daaraan bijdragen met deze release." 

Naast de live-versie vanuit Het Concertgebouw met piano nam Jeangu ook nog een tweede live-versie op met zijn band in een leeg Ahoy, waar het Songfestival oorspronkelijk plaats zou moeten vinden. Beide nummers zijn vanaf nu beschikbaar op alle grote streamingplatforms.

Maar er is meer! Iedere week verschijnt op het officiële YouTube-kanaal van het Songfestival een nieuwe aflevering van Eurovision At Home, waarin Songfestivalkandidaten uit heden en verleden zowel hun eigen nummers als covers van oude Songfestivalinzendingen ten gehore brengen. Onze persoonlijke favoriet is aflevering 1, waarin Slavko Kalezić (Montenegro 2017, je weet wel, met die súperlange vlecht) te zien is. Je vindt Slavkos nu al legendarische performance vanaf 13:58.

Vanaf 4 mei is Nikkie de Jager AKA NikkieTutorials te zien in een nieuwe serie. Tijdens het Songfestival zou zij te zien zijn als online host, maar in plaats daarvan zullen dagelijks nieuwe afleveringen verschijnen waarin Nikkie videobelt met de kandidaten van dit jaar. Waar gaan de 12 punten over die ze vraagt van Australische inzending Montaigne, en welke onthulling hebben ze Zweedse Mamas voor haar?

Zin om oude edities van het Songfestival nog eens terug te kijken? Regelmatig plaatst de EBU volledige registraties van oude edities online. Bijvoorbeeld die van 2007, waarin Vjerka Serdjoetsjka haar legendarische optreden van 'Dancing lasha tumbai' en waarin Marija Šerifović met haar Charlies Angels-esque achtergrondkoos won met 'Molitva'.

Op 12 en 14 mei is de Eurovision Song Celebration 2020 te zien op YouTube, als vervanging voor de halve finales. Daarin zijn de inzendingen te zien in de volgorde die ook zou worden gehanteerd als het Songfestival dit jaar wel door zou zijn gegaan. Op 16 mei wordt in plaats van het Songfestival een vervangend programma uitgezonden: Europe Shine a Light. Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley zullen presenteren.

Coverfoto: Guido Jeurissen

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau