Deze queer personages uit de serie Hollywood hebben echt bestaan

Leestijd: < 1 min

De nieuwe Netflix-serie Hollywood gaat over de filmwereld van net na de Tweede Wereldoorlog. Het is een fictief verhaal waarin Ryan Murphy laat zien hoe anders die wereld eruit had gezien als LHBTQ-acteurs en mensen van kleur de kans hadden gekregen om te schitteren. In Hollywood komen een aantal namen voorbij van mensen die echt hebben bestaan. Dit zijn ze.

Sinds 1 mei staat de serie Hollywood op Netflix. Ryan Murphy heeft een sterrencast om zich heen verzameld met namen als Patti Lupone en Holland Taylor, die de Hollywood-glamour van vlak na WOII verbeelden. In de serie laat Murphy zien hoe erg er werd gediscrimineerd, wie er behoorden tot de happy few en wat ze ervoor moesten doen om hogerop te komen.

Full Service
Zonder al te veel over de plot te verklappen, kunnen we hier zeggen dat Murphy zijn eigen draai heeft gegeven aan de geschiedenis van Hollywood. De serie is losjes gebaseerd op een boek van Scott Bowers, genaamd Full Service. Hij was destijds sekswerker en schrijft in zijn memoires hoe het er achter de schermen aan toe ging in een tijd dat homoseksualiteit verborgen bleef en machtsmisbruik aan de orde van de dag was.

Rock Hudson
Rock Hudson (links), gespeeld door Jake Picking

Rock Hudson
Hoewel de serie dus fictief is, komen er een aantal personages voorbij die zijn gebaseerd op bestaande personen. De eerste van hen is Rock Hudson, die in Hollywood wordt gespeeld door Jake Picking. Rock Hudson was een van de meest populaire leading men in de golden age van Hollywood, met een acteercarrière die meer dan vijf decennia omspant. Hij speelde in een reeks romantische films zoals Magnificent Obsession (1954) en Pillow Talk (1959). Zijn laatste rol was die van love interest van Krystle Carrington in de populaire jarentachtigsoap Dynasty.

Hudson was de eerste gerenommeerde Hollywood-acteur die ten prooi viel aan de gevolgen van aids. Tot aan zijn dood in 1985 sprak hij nooit openlijk over zijn homoseksualiteit, hoewel het in bepaalde kringen een publiek geheim was. Aan het begin van zijn carrière hield zijn agent Henry Wilson de pers op afstand en wist te voorkomen dat geruchten over zijn geaardheid in de krant verschenen. Wilson ging zelfs zover om een schijnhuwelijk te arrangeren met zijn secretaresse, Phyllis Gates. Rock Hudson was aanvankelijk truckchauffeur en heette in het echt Roy Scherer. Maar met de hulp van Wilson (of onder zachte dwang, het is maar hoe je het bekijkt) veranderde hij van een boerenkinkel in de beefcake-achtige acteur die we kennen van de foto’s.

Henry Wilson
Henry Wilson, gespeeld door Jim Parsons

Henry Wilson
In Murhpy’s Hollywood wordt Henry Wilson geportretteerd door Bing Bang Theory-acteur Jim Parsons. Die zet hem neer als een glibberige #MeToo-dader, die zich als agent gedraagt als een seksuele predator. Hij stond erom bekend dat hij zijn acteurs om seksuele gunsten vroeg in ruil voor publiciteit of een filmrol. Veel mensen in de filmindustrie gingen er vanuit dat alle acteurs die bij Wilson waren ondergebracht, gay of biseksueel waren. Met Wilson zelf liep het niet zo goed af. Hij worstelde met een alcohol- en drugsverslaving en kwam in 1978 berooid aan zijn einde, waarna hij is begraven in een naamloos graf in Hollywood.

Hattie McDaniel
Hattie McDaniel (rechts), gespeeld door Queen Latifah

Hattie McDaniel
Queen Latifah geeft gestalte aan Hattie McDaniel, die bekend werd met haar rol als Mammy in de film Gone With The Wind (1939). Zij was de eerste zwarte actrice die een Academy Award won, als Best Supporting Actress voor die rol als Mammy. Ze was de eerste zwarte vrouw die zong op de Amerikaanse radio en met deze wapenfeiten wordt McDaniel gezien als een van de grensverleggende mensen in de filmindustrie. McDaniel had relaties met mannen en vrouwen. Het gerucht ging dat zij lid was van de Sewing Circle, een geheim gezelschap van biseksuele en lesbische actrices en andere vooraanstaande vrouwen in de filmindustrie.

Anderen betwijfelen dat, want McDaniel kreeg in haar carrière veel te maken met racisme. Zo mocht ze niet eens aanwezig zijn bij de première van Gone With The Wind in Atlanta. En bij de uitreiking van haar eigen Academy Award zat ze helemaal achterin de zaal, ver verwijderd van haar co-acteurs, omdat het gala een ‘no black people-policy’ had. Het duurde nog tot 1990 voor er opnieuw een zwarte actrice won in de categorie Best Supporting Actress. Dat was Whoopi Goldberg, voor haar rol in de film Ghost.

Nu op Netflix
Hollywood bestaat uit zeven afleveringen en staat nu op Netflix. De serie heeft zeer wisselende recensies gekregen, maar wij van Winq zijn enthousiast.

Bron: GayTimes / Beeld: Netflix

Powered by Labrador CMS