Pas nadat Justin Fashanu was gestopt met zijn carrière als profvoetballer, maakte hij bekend dat hij op mannen viel. Dat was in 1990. In de jaren die volgden, werd hij verketterd door de media en de voetbalwereld. Acht jaar later maakte hij op 37-jarige leeftijd een einde aan zijn leven: hij kon het niet meer aan.

Schaamte
Meer dan twintig jaar later biecht zijn broer John Fashanu op dat hij Justin een bedrag van 75.000 pond heeft betaald om zijn seksuele geaardheid voor zich te houden. John, zelf ook voormalig profvoetballer en tegenwoordig tv-presentator, vertelt in een interview met Good Morning Britain dat hij zijn broer Justin dat geld gaf zodat hij zou stoppen met het ‘beschamen van zijn familie’.

In het interview vertelt John dat de voetbalwereld in 1990 heel anders was dan nu en dat de spelers zich ‘mannelijk en heteroseksueel’ dienden te gedragen om succes te hebben. Een openlijk homoseksuele voetballer zou die hele wereld op zijn kop zetten en John wilde voorkomen dat Justin de eerste zou zijn. “Mensen dachten toen anders. Het is decennia geleden, maar het is verschrikkelijk wat ik heb gedaan.”

Spreekkoren
Toen Justin na zijn afscheid als profvoetballer alsnog uit de kast kwam, had dit ook voor John gevolgen. Veel voetbalfans haalden de twee door elkaar en Justin kreeg homofobe scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd tijdens wedstrijden. Die spreekkoren waren weliswaar voor Justin bedoeld, maar de fans hadden niet eens door dat John was doorgegaan met voetballen en Justin niet.

John Fashanu vertelde eerder in de realityshow Celebrity SAS: Who Dares Wins dat zijn familie wist dat Justin gay was, maar dat niet kon accepteren. “Justin was de eerste zwarte profvoetballer die meer dan een miljoen pond incasseerde. En hij was gay. De familie zag dat niet zitten en hij werd letterlijk aan de kant geschoven. Door iedereen.”

Schuldig
Op de vraag of John zich schuldig voelt over de dood van Justin, zegt hij: “Elke dag. Er gaat dag moment voorbij zonder aan hem te denken.

Bron: PinkNews