“We strijden nu niet tegen één, maar tegen twee epidemieën tegelijk”

Aidsfonds start corona-noodfonds

Leestijd: < 1 min

De corona-crisis raakt de wereldwijde aidsbestrijding, het kan leiden tot meer aidsdoden en meer nieuwe hiv-infecties. Met een corona-noodfonds probeert Aidsfonds het ergste te voorkomen.

De beperkende maatregelen die worden opgelegd om corona-besmetting te vermijden, hebben in sommige landen grote gevolgen voor mensen met hiv. Veel van hen zitten hierdoor zonder hun levensreddende hiv-medicijnen. Ze kunnen niet naar de kliniek omdat het openbaar vervoer is stilgelegd, zoals in Oeganda. Of homomannen met hiv worden met veel politiegeweld uit hun opvanghuis gehaald en vastgezet, omdat ze met te veel in één huis wonen. En in Kenia en Zimbabwe lijden mensen en kinderen met hiv honger, omdat er geen inkomen meer is. Zonder goede voeding werkt de hiv-medicatie niet en dan ligt aids alsnog op de loer.

“Elke pandemie brengt één zekerheid met zich mee: het raakt de meest kwetsbare mensen in de samenleving het hardst. We strijden nu niet tegen één, maar tegen twee epidemieën tegelijk. Nu hiv en corona elkaar treffen ontstaan in sommige landen schrijnende noodsituaties. Een stille ramp dreigt ”, zegt Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds. “De corona- én de hiv-epidemie samen mogen niet leiden tot een nieuwe gezondheidscrisis. Wereldwijd zijn er meer dan 37 miljoen mensen met hiv, ieder van hen verdient onze onvoorwaardelijke steun en solidariteit, juist nu.”

Fonds start met half miljoen.

Risico op toename aids en hiv
Afrikaanse gezondheidsexperts wijzen op het risico dat aids en hiv kunnen toenemen. In het zuidelijk en oostelijk deel van Afrika leeft meer dan de helft van het wereldwijde aantal mensen met hiv. Ruim een derde van hen heeft nog geen toegang tot medicijnen en is met een verminderd afweersysteem extra kwetsbaar voor een levensbedreigende corona-besmetting. Maar ook de mensen die hun hiv-behandeling nu noodgedwongen niet kunnen voortzetten lopen risico op zowel aids als op het corona-virus. Bovendien krijgt het hiv-virus nu meer kans om zich verder te verspreiden. Dat kan leiden tot een toename van nieuwe hiv-infecties.

Corona-noodfonds voor mensen met hiv
Om wereldwijd mensen met hiv in deze crisistijd extra te ondersteunen, start Aidsfonds een speciaal corona-noodfonds. Het kan hulpverleners voorzien van transportmiddelen om de hiv-medicijnen rond te brengen. Het biedt minderheden juridische bijstand als dat nodig is. Het financiert voedselpakketten voor de allerarmsten. Bovendien helpt het de lokale zorgmedewerkers, zodat ze door kunnen gaan met het opsporen van mensen met hiv. Ze kunnen nu ook mondkapjes en zeep aanschaffen om zich te beschermen. Het fonds start met een half miljoen en zal door donateurs verder worden aangevuld. 

Bron: Aidsfonds

Powered by Labrador CMS