“Een tijdje zonder een knuffel of omhelzing kan iedereen wel aan”, stelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland. “Maar naarmate het langer gaat duren, en we weten niet hoe lang nog, is dit voor veel mensen erg moeilijk vol te houden. Daar oordelen we niet over. Intimiteit en seks horen bij het leven.” Daarom komt Soa Aids Nederland met nieuwe informatie, die mensen zonder vaste partner die ervoor kiezen om wel seks te hebben mogelijkheden biedt waarbij het risico op een coronabesmetting zo klein mogelijk blijft.

Anderhalvemeterseks

Daten en seks hebben met 1,5 meter is in principe het veiligst. Denk daarbij aan webcamseks of een spannende chat, waarbij je al dan niet gebruik maakt van seksspeeltjes. Mocht je toch met iemand afspreken, dan is soloseks in elkaars bijzijn een goed alternatief.

Corona-buddy

In de nieuwe adviezen oppert Soa Aids Nederland ook een ‘corona-buddy’, dat kan bijvoorbeeld de persoon zijn waarmee je een LAT-relatie hebt of iemand die je al langer kent en vertrouwt. Als beide personen zich verder strikt aan de corona-regels houden en er exclusief voor elkaar zijn, dan blijven de risico’s beperkt. De organisatie stelt wel voor om twee weken te wachten tot het eerst intieme of seksuele contact, om er zeker van te zijn dat de ander het virus niet heeft opgelopen. Het kan namelijk twee weken duren voordat de eerste symptomen zich voordoen.

Meer risico

Wanneer je besluit te daten met meerdere mensen of met mensen die je nog niet kent, zijn de risico’s groter. “Je weet namelijk nog niet of zij zich aan de corona-regels houden en daar eerlijk over zijn. Beter is om eerst kennis met elkaar te maken op 1,5 meter afstand. Als je seks wilt hebben, kies dan eerst voor soloseks op afstand”, adviseert Soa Aids Nederland.

Meer adviezen vind je op www.soaaidsnederland.nl. Je kunt daar op doordeweekse dagen ook vragen stellen per chat tussen 15.30 en 17.30 uur.