De eerste geregistreerde huwelijken tussen M/M- en V/V-koppels kunnen plaatsvinden op 26 mei. Er is een aanzienlijke tijd overheen gegaan voordat dit mogelijk was in Costa Rica.

Niet grondwettig
Al in augustus 2018 bepaalde het Hooggerechtshof van het land dat het uitsluiten van gays en lesbiennes bij het aangaan van een huwelijk niet grondwettig was. Het hof legde de overheid op dit binnen anderhalf jaar wettelijk mogelijk te maken.

De LHBTQ-gemeenschap van Costa Rica vocht al lange tijd voor de openstelling van het huwelijk. In 2016 beloofde de toenmalige president van het Centraal-Amerikaanse land Luis Guillermo Solis dat hij de rechten voor LHBTQ’s zou uitbreiden.

Anti-campagne
Tijdens de presidentsverkiezingen van 2107-2018 was het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht een hot issue. Een van de kandidaten voor het presidentschap, de zwaar christelijke Fabricio Alvarado Muñoz, voerde een agressieve anti-campagne.

Voormalig vice-president van Costa Rico Ana Helena Chacón Echeverría zei in mei 2018 dat het land werd verscheurd door de kwestie over het huwelijk. “Het land was in tweeën gespleten. De verkiezingen gingen niet over infrastructuur, armoede of belastingen, maar over LHBTQ-rechten. De verkiezing leek wel een referendum over homorechten. We gingen door een hel in de afgelopen maanden, omdat gays in mijn land voor het eerst echt angst voelden. Het was echt haat, die we voelden.”

Coverbeeld: Unsplash