Very Vintage

Een terugblik op Veronica’s Travestie Show

Elke week op Winq.nl: iets ouds en moois van YouTube

14 mei 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Lang voordat RuPaul een wereldhit scoorde met RuPaul’s Drag Race, bracht Veronica midden jaren negentig al een afvalrace voor drags op de buis met de naam De Travestie Show. Hoewel er maar weinig fragmenten op YouTube staan, hebben we er toch een paar gevonden. Een terugblik!

In het eerste fragment is te zien hoe presentator Robert ten Brink de jury aankondigt. In de betreffende aflevering complimenteert hij Liesbeth List omdat ze er prachtig uitziet en omdat ze een vrouw is ‘van onbesproken reputatie’. Van Danny de Munk wil hij weten of het ‘het’ wel eens gedaan heeft, maar nee: hij heeft zich nog nooit in vrouwenkleren gestoken.

'Ik doe een beetje mee'
Naast Danny zit Caroline Tensen met ongeveer haar eerste Leco-look (en geen mantelpakje maar een extravagante jurk in luipaardprint, want: ‘Ik doe een beetje mee’). Vast jurylid is Nickie Nicole, onze eigenste polder-RuPaul die als running gag Robert ten Brink elke week mee uit eten vraagt (en waar Robert nooit op in gaat).

Hoe werkte De Travestie Show? Met een honderdkoppig publiek dat een ziekenhuisachtig stemkastje voor zich op tafel heeft staan. Verder op tafel: een waterkoeler met een fles champie erin en voor iedereen een gezellige flute (die gedurende uitzending verder niet werd bij- of aangevuld, weten we nog uit eigen ervaring).

'Niks is hier echt'
Waar we in RuPaul’s Drag Race worden getrakteerd op een bonte stoet dragqueens, blijft het aantal kandidaten per aflevering hier nog beperkt tot drie. In een aantal rondes met thema’s (bijvoorbeeld bont, met als toelichting van Robert: “Geen echt bont natuurlijk, want niks is hier echt”). Vervolgens schalt Madonna’s ‘Fever’ door de studio en als eerste komt een zekere Miss Teesha op. Het optreden duurt maar liefst drie minuten lang, iets wat we anno nu ook niet meer vaak op tv zien.

Vervolgens is Miss Marloes aan de beurt, met een lipsync van een live-versie van Whitney’s ‘The Greatest Love Of All’. Ook dit optreden gaat minutenlang door. Robert na afloop: “Ik moet er even bij zeggen dat dit een playback-optreden is.” Waarop Liesbeth en Danny elkaar proberen te overtroeven in het zeggen hoe moeilijk playbacken wel niet is. Het enige commentaar van Nickie: “In één woord geweldig.”

In een tweede fragment is Dutchess Leoni te zien, die een act opvoert als Fred Astaire en Kay Thompson met het nummer ‘Clap Yo’ Hands’. Met veel gesproken tekst en razendsnelle vocalen, dus we kunnen wel raden hoe lyrisch de jury is na afloop. Dutchess Leoni was een graag geziene gastvrouw in het Amsterdamse uitgaansleven en heeft nu een eigen couturelabel onder de naam Atelier LeonLeon.

Nickie Nicole
Net als de Dutchess was ook Nickie Nicole een van de prominente dragfiguren in de Nederlandse uitgaansscene en dan met name die van Amsterdam, met als centraal middelpunt de iT. Nickie had haar eigen shows in Danscafé Havana, waar we goede herinneringen aan hebben. Aan haar Valentijnsshow om precies te zijn, waar ze cadeaus uitdeelde aan de bezoekers, die de presentjes vervolgens uitdeelden aan een jongen naar keuze (de schrijver dezes kreeg er drie, en hield er twee kortstondige relaties aan over).

 

Veronica zond het programma uit van 1995 tot 1997. In de jaren van De Travestie Show bracht Nickie een single uit met de naam ‘Funkee’. In 2000 deed ze mee aan het tv-programma Big Brother VIPS. Ook nog leuk om te vertellen dat de winnaar van het tweede seizoen een zekere Ferry van der Veer was. Die in 2001 opdook in Big Brother als Kelly, en de aanwezige journalisten tijdens de perspresentatie op de mouw spelde dat ze ‘hiervoor nog nooit op tv was geweest’.

Dutch Drag Contest
Zou het anno 2020 leuk zijn om wederom een Nederlandse dragcompetitie op de buis te brengen? Het risico is groot dat zoiets als twee druppels op de shows van RuPaul gaat lijken. Maar noem het in modern Nederland de Dutch Drag Contest, haal Robert uit z’n All You Need Is Love-caravannetje en stof de jury af: Danny de Munck en Caroline Tensen zijn nog best fris en fruitig en de onlangs overleden Liesbeth List kan prima worden vervangen door een drag lookalike. Nickie Nicole is er vast ook wel voor te porren. Hier nog even haar single, uit de tijd van toen.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau