Eurovisie Songfestival: een overzicht van alle tv-programma’s dit weekend

Ook zonder echt festival valt er genoeg te beleven

15 mei 2020, Winq redactie, 8 minuten

Het Eurovisie Songfestival gaat dit jaar weliswaar niet door, maar dat betekent niet dat er geen aandacht wordt besteed aan het zang- en dansfestijn. Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley presenteren het officiële programma, maar er is veel meer te zien op tv en online. Vooral de BBC pakt uit. Hier een overzicht.

Eurovision Song Celebration 2020

Om te beginnen heeft de officiële organisatie van het Eurovisie Songfestival alle kandidaten van de halve finales van dit jaar op YouTube gezet. Dinsdag 12 en donderdag 14 mei waren deze te zien vanaf de gebruikelijke tijd om 21:00 uur. Beide halve finales zijn hier onder te bekijken. Opvallend: Jeangu Macrooy zou officieel pas in de finale te zien zijn, maar doet hier mee in de uitzending van dinsdag. Janouk Kelderman praat beide uitzendingen aan elkaar.

Europe Shine A Light

Op zaterdag 16 mei toont NPO1 de show Eurovision: Europe Shine A Light. Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit presenteren het programma vanuit een lege studio. Ook Nikkie de Jager is van de partij, zij verzorgt online updates. Het programma ontleent zijn titel aan het winnende lied van Katrina and the Waves uit 1997, ‘Love Shine A Lgiht’. De kandidaten van dit jaar zullen samen, vanuit hun eigen huis, dit lied laten horen in de uitzending.

Verder zijn er fragmenten te zien van alle 41 deelnemende liedjes, zijn er diverse oud-winnaars te zien (onder wie Johnny Logan, Mans Zelmerlöw en Netta). Duncan Laurence zingt in de studio zijn nieuwe single ‘Someone Else’ en Ilse DeLange zingt samen met de Duitse zanger Michael Schulte ‘Ein Bisschen Frieden’, de Songfestivalklassieker van Nicole.

Beste Zangers Songfestival

Donderdagavond werd een special uitgezonden van Beste Zangers van Nederland. Het thema laat zich natuurlijk raden, en op YouTube zijn alle liedjes terug te zien. René Froger, Maribelle, Franklin Brown, Thomas Berge, Emma Heesters, Kim-Lian van der Meij, OG3NE, Glennis Grace en Lenny Kuhr zongen allemaal een Nederlandse inzending uit voorgaande jaren.

Hier laten we Lenny Kuhr zien, die Anouks ‘Birds’ voor haar rekening neemt, gevolgd Glennis Grace, die Loreens ‘Euphoria’ tot grote hoogten stuwt. De special is online te bekijken. De uitzending wordt bovendien herhaald op zaterdag om 16:00 uur op NPO1.

Het Beste van het Songfestival

Voorafgaand aan Europe Shine A Light blikt een keur aan bekende Nederlanders terug op het Eurovisie Songfestival door de jaren heen. Welke liedjes zijn uitgegroeid tot echte klassiekers, welke outfits zijn in het collectief geheugen blijven hangen? Berget Lewis, Jody Bernal, Roy Donders, Giel Beelen en andere BN'ers laten hun licht schijnen over meer dan zestig jaar Songfestivalgeschiedenis. Het Beste van het Songfestival is op zaterdag te zien om 20:25 uur op NPO1.

De weg naar de winst

Hoe is het Nederland gelukt om 44 jaar na Teach Ins 'Ding-a-Dong' het Songfestival in 2019 eindelijk weer te winnen? Cornald Maas duikt in de archieven en brengt een documentaire over Nederland op het Songfestival. Hij laat zien welke veranderingen het liedjesfestijn heeft ondergaan door de jaren heen, en of Nederland die kon bijbenen. Het programma is afgelopen donderdag uitgezonden en wordt herhaald op zondagochtend 15 mei op NPO1 om 11:05 uur. Geen zin om te wachten? Bekijk de documentaire dan online. Hier alvast een fragment.

Ook de BBC pakt uit

Eurovision: Come Together
Voorafgaand aan Europe Shine A Light zendt BBC One zaterdag vanaf 19:30 uur het programma Eurovision: Come Together uit. Graham Norton presenteert deze live special waarin Songfestivalfans kunnen stemmen op de 19 door een jury geselecteerde beste optredens ooit. Mocht je geen zin hebben in Roy Donders of Giel Beelen, dan is dit een prima alternatief. Bekijk hier alvast de shortlist, met een complete verrassing als eerste kandidaat... 

The A-Z of Eurovision
Vanaf 23:00 uur op BBC Two presenteert Rylan Clark-Neal een stukje Songfestivalgeschiedenis op alfabetische volgorde. Van ABBA en Azerbeidzjan helemaal tot de Z van Måns Zelmerlöw.

TOTP2 Goes Eurovision
Aansluitend op The A-Z of Eurovision volgt om middernacht een herhaling uit 2007 met diverse optredens van Songfestivalsterren in Top of the Pops, zeg maar de BBC-versie van het voormalige Toppop. Met (wederom) ABBA, Lulu, Buck’s Fizz en Scoochs campy entry uit 2007, ‘Flying the Flag’.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau