Rob Jetten leest haattweets voor op Dag tegen Homofobie

Hij laat zien dat zo'n dag nog hard nodig is

18 mei 2020, Winq redactie, 2 minuten

“Vieze pisnicht. Kankerhomo. Achterlijke flikker.” Het zijn teksten die D66-fractievoorzitter regelmatig te zien krijgt. Op de Dag tegen Homofobie deelde hij een video waarin hij een selectie van deze haatreacties voorleest, om te laten zien dat een dergelijke dag nog hard nodig is.

Gisteren was het de  Internationale Dag Tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Intersekse- en Transfobie (IDAHOT). Deze dag vindt jaarlijks plaats op 17 mei, omdat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de officiële lijst met ziektes te schrappen.

Regenboogvlag
COC Midden-Nederland deed een oproep om de regenboogvlag uit te hangen. In een persbericht meldde de belangenvereniging: “Dit jaar is belangrijker dan ooit. Nederland is weer twee plekken gezakt op de lijst van veilige LHBTI+ landen en veel niet-hetero’s durven nog steeds niet hand-in-hand over straat te lopen.”

De regenboogvlag werd gehesen bij onder meer het ministerie van Financiën en bij Nederlandse ambassades in België, Frankrijk en Kroatië, om er een paar te noemen. Pride Amsterdam legde banieren op de plek waar een homokoppel tot twee keer toe is belaagd.

Persoonlijke video
D66-fractievoorzitter Rob Jetten leverde zijn eigen bijdrage aan de Internationale Dag Tegen Homofobie. Hij plaatste een persoonlijke video op zijn Twitter- en Instagram-account, met daarbij de volgende tekst: “Kankerhomo. Achterlijke flikker. Vieze pisnicht. Sommige mensen vragen zich af of zo’n internationale dag tegen homofobie echt nodig is. Oordeel zelf.”

Met de video wil Jetten laten zien hoeveel homohaat hij over zich krijgt uitgestort. Claudia de Breij reageerde met een tweet: “Ik gun het de haters niet de lesbo-fobe onzin die ik soms in mijn timeline krijg voor te lezen, maar het is goed dat Rob Jetten het hier zichtbaar maakt. Homo- en trans-haat (fobie vind ik onzin, we zijn niet eng) moet worden bestreden.”

De video van Jetten vind je hier:

Coverbeeld: Brigitte Vincken voor Winq

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau