Welcome to Chechnya is gemaakt door de voor een Oscar genomineerde documentaire maker David France. Hij volgt een kleine groep Russische activisten – veelal met verborgen camera’s – die kwetsbare LHBTQ’s proberen te helpen ontsnappen aan de terreur van de Tsjetsjeense autoriteiten.

Gezichtstechnologie
HBO wil met de documentaire laten zien hoe erg de situatie is voor LHBTQ’s in Tsjetsjenië. Met innovatieve ‘deep fake’ gezichtstechnologie is de identiteit van de geïnterviewden dusdanig onherkenbaar gemaakt dat ze niet in gevaar lopen om opgepakt te worden.

Al in 2017 kwam de Russische krant Novaya Gazeta met het nieuws dat meer dan honderd gay mannen waren ingerekend door de politie en opgesloten in wat in het nieuwsblad een ‘modern concentratiekamp’ werd genoemd.

Vermoord
Een jaar later volgden berichten of jonge gay mannen die door hun eigen familieleden waren vermoord. Tsjetsjeense autoriteiten zouden hiertoe aanleiding hebben gegeven met de boodschap: als jullie ze niet zelf ombrengen, doen wij het.

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov ontkent dat in zijn land ‘dat soort mensen’ wonen, maar riep later dat hij wilde dat alle LHBTQ’s in Tsjetsjenië moesten worden ‘geëlimineerd’.

Vrij spel
Ook kwamen verhalen naar buiten over martelingen, waaronder elektrocuties, soms tot de dood erop volgt. Volgens ingewijden heeft de politie vrij spel om te doen wat ze willen met LHBTQ’s die worden opgepakt.

Welcome to Chechnya is vanaf 30 juni te zien op HBO Max en HBO (dat in Nederland voor een groot deel is ondergebracht bij Ziggo Movies & Series XL).

Hier de trailer.