De tv-kijker wordt de laatste tijd verwend met diverse varianten van RuPaul’s Drag Race (in de reguliere tv-show staat de teller op twaalf seizoenen, er is een Canadese versie op komst en ook alweer het vijfde All Stars-seizoen).

Dragnificent
Dan is er een show waarin de meer bizarre uitwassen van drag centraal staan, The Boulet Brothers’ Dragula. Ook noemen we Dragnificent, waarin Drag Race-alumni Bebe Zahara Benet, Alexis Michelle, Jujubee en Thorgy Thor door de VS reizen en ‘gewone’ mensen een drag makeover geven.

Ook kregen we Pose van Ryan Murphy, waarvan het tweede seizoen binnenkort op Netflix verschijnt. In deze serie draaide het om de ballroomcultuur van eind jaren tachtig, begin jaren negentig in New York. Pose was deels gebaseerd op ware feiten en gebeurtenissen, maar een fictieve serie met acteurs.

Nieuw: Legendary
Vanaf morgen start op HBO Max een nieuwe realitycompetitie waarin de ballroomcultuur centraal staat: Legendary. In het eerste seizoen vinden negen zogeheten balls plaats en het winnende huis gaat er uiteindelijk vandoor met een geldprijs van 100.000 dollar.

Per ball zijn er verschillende competitie-elementen: een optreden, een catwalkshow, er wordt gelet op de outfits en tot slot is er een face-off. Welke huizen meedoen, heeft HBO Max niet bekendgemaakt.

Jury
Wel weten we wie er in de jury zitten: rapper Megan Thee Stallion, The Good Place-actrice Jameela Jamil (die na een online rel over wat zij te zoeken had in deze show uit de kast kwam als biseksueel), Law Roach (de stylist die Céline Dion veranderde in een mode-icoon) en ballroomperformer/model/activist Leiomy Maldonado. Ceremoniemeester is Dashaun Wesley en MikeQ treedt op als DJ.

Legendary gaat op 27 mei van start op HBO Max. De beelden uit de nieuwe trailer zijn veelbelovend, zoals je hier onder kunt zien.