De Queer Boekentips van Max van Olden

“In thrillers zie je zelden een homo in de hoofdrol”

31 mei 2020, Winq redactie, 2 minuten

In het thrillergenre zijn queer personages een unicum, maar in de boeken van advocaat Max van Olden passeert er regelmatig een de revue. Op 5 juni verschijnt zijn nieuwste thriller Het zwarte dossier bij Ambo|Anthos. Wij vragen hem naar zijn Queer Boekentips.

Equal Affections - David Leavitt

Bij toeval kreeg ik lang geleden dit boek in handen. Ik moet begin twintig zijn geweest en las het verhaal over twee samenwonende mannen. Er sluimerde al lang iets in mij, maar ik kon me toch echt niet voorstellen dat ik ooit met een andere man zou samenwonen. Toch doe ik dat nu al heel wat jaren. Grappig, zeker als je bedenkt dat één van de mannen nog advocaat was ook…

272 pagina’s – Bloomsbury. Bestel nu op Bol.com.

David Leavitt - Equal Affections

Narziss en Goldmund - Herman Hesse

Het mooiste boek dat ik ooit las en niet in de laatste plaats wegens de fantastisch uitgewerkte  hoofdpersonages. Narziss is de introverte asceet wiens leven in het teken staat van het geloof en Goldmund is zijn aantrekkelijke, avontuurlijke tegenpool. Ze groeien op in een klooster, ergens in de late middeleeuwen. Hoe het precies tussen de twee zit blijft op een prettige manier vaag, maar de erotische spanning tussen de jongens spat van de pagina’s. 

400 pagina’s – De Bezige Bij. Bestel nu op Bol.com.

Herman Hesse - Narziss en Goldmund

Oud een eenzaam - Gerard Reve

Een van Reves beste boeken. Ik heb erg moeten lachen om de manier waarop de hoofdpersoon, die grote gelijkenissen vertoont met Reve zelf, een jongen volgt, een berg op, om hem daar te begluren als hij in een leegstaande boerderij zit. Tragisch natuurlijk, maar ook erg geestig, ofwel: Reviaans.

247 pagina’s – Uitgeverij Rainbow. Bestel nu op Bol.com.

Gerard Reve - Oud een eenzaam

Echo - Thomas Olde Heuvelt

De vanzelfsprekendheid van de relatie tussen hoofdpersonages Nick en Sam is verfrissend. Zeker in het thrillergenre kom je niet snel een homostel in de hoofdrol tegen. En zo princesserig als Sam is (houdt van cocktails drinken en dure hotels), zo stoer is zijn vriend, want Nick is een ervaren bergbeklimmer. Maar overlap is er ook: ze hebben elkaar in de sportschool ontmoet.  

616 pagina’s – Luitingh-Sijthoff. Bestel nu op Bol.com.

Thomas Olde Heuvelt - Echo

Noem me bij jouw naam, André Aciman

De film is magistraal, met indrukwekkend acteerwerk van Timothée Chalamet als Elio. Het boek kon daarna alleen nog tegenvallen, dacht ik, maar niets is minder waar. De schrijver neemt je mee in de diepten van Elio’s gedachtegang, vol twijfels over de verliefdheid die hem overvalt, die hij van zich af probeert te werpen, maar zich gaandeweg steeds dieper in zijn wezen nestelt. Dat, in combinatie met beeldende beschrijvingen van het lome, zomerse Italië, maakte dit voor mij tot een verrukkelijk boek.

264 pagina’s – Ambo|Anthos. Bestel nu op Bol.com.

André Aciman - Noem me bij jouw naam

Portretfoto: © Ruud Pos

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau