Het Aidsfonds - Soa Aids Nederland roept homo-, bimannen en transgender personen op zich nu op hiv te laten testen, of ze nu wel of niet overwegen om weer seksueel actief te worden. De actie NUffTESTEN, die vandaag start, biedt kosteloze hiv-testen aan, die je thuis kunt doen. Deze gerichte actie kan Nederland sneller naar 0 nieuwe hiv-infecties brengen.

Volgens Aidsfonds - Soa Aids Nederland ligt er nu een unieke eenmalige kans om hiv-infecties aanzienlijk te verminderen in Nederland. Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds - Soa Aids Nederland: “We weten dat Nederland het eerste land te wereld kan worden met nul nieuwe hiv-infecties. De corona-crisis heeft de hiv-bestrijding afgeremd maar biedt nu ook nog een unieke kans. Een kans die we moeten pakken om hiv nog een slag toe te brengen! Dus NUffTESTEN op hiv. Te veel mensen in Nederland weten niet dat ze hiv hebben. Ze missen daardoor de kans op een lang en gezond leven. Bovendien zorgt behandeling van hiv ervoor dat het virus niet langer kan worden overgedragen.”

Hét ideale moment voor een hiv-test
Een standaardtest op hiv geeft vier tot zes weken na een risicovol contact met voldoende zekerheid aan of je hiv hebt of niet. Die ‘vensterperiode’ is door de lockdown voorbij. Laat je je nu testen en was het laatste risicovol contact vóór of aan het begin van de lockdown, dan ben je 100% zeker van het resultaat. Is de test positief, dan kan de behandeling onmiddellijk starten, zo blijf je gezond en het voorkomt verdere verspreiding van hiv. Is de test negatief, dan kan je jezelf beschermen met een condoom of met de hiv-preventiepil PrEP.

De thuistest is gratis verkrijgbaar via de online actiepagina van NUffTESTEN.