Pete en de bananen: over daten tussen twee culturen

”Voor Chinese Nederlanders gelden andere regels wat betreft de liefde”

Leestijd: < 1 min

Vanaf vandaag is de wekelijkse docuserie Pete en de bananen te zien. In de driedelige serie onderzoekt journalist Pete Wu de regels van het daten in het bestaan van 'bananen', oftewel Oost-Aziatische Nederlanders: 'geel' vanbuiten, 'wit' vanbinnen. “Voor bananen gelden andere regels wat betreft de liefde, zij staan namelijk tussen twee vaak botsende culturen in.”

Pete Wu (34) noemt zichzelf een banaan: Chinees van buiten ('geel') en Nederlands van binnen ('wit'). In oktober publiceerde hij zijn debuut De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Vanaf vandaag is de driedelige documentaireserie te zien, waarin hij daten als 'banaan' onderzoekt.

In Pete en de Bananen bespreekt Wu zijn eigen onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen en de fetisjering van Oost-Aziaten. Ook loopt hij tegen muren op met het racistische verzoek ‘No Asians’ dat hij tegenkomt op datingprofielen. Wu: “De serie is herkenbaar voor Chinese Nederlanders én informatief voor niet-Chinese Nederlanders én draagt bij aan de zichtbaarheid van deze vaak vergeten minderheidsgroep én belicht ook nog eens verschillende verhalen in plaats van het eenzijdige beeld dat nog steeds bestaat.”

Wu spreekt in de serie ook met andere 'bananen', waaronder een Chinees-Nederlandse meisje dat binnenkort in het huwelijk treedt met een niet-Chinese jongen, een ex-sekstelefoniste en een Vietnamees-Nederlands fotomodel. Ook gaat hij zelf – voor het eerst – op date met een andere Chinees-Nederlandse jongen.

De eerste aflevering is nú te bekijken via VPRO Dorst.

Op vrijdag 12 juni vertoont De Balie in Amsterdam alle drie de afleveringen tijdens een speciaal programma. Met diverse sprekers wordt daarna dieper ingegaan op de thema's.

on

Powered by Labrador CMS